Flere undersøgelser har i dag vist, at hver anden dansker mellem 55 og 64 år har forhøjet blodtryk. Her er kun halvdelen af de personer, som er ramt af forhøjet blodtryk, velbehandlet med medicin, der nedsætter blodtrykket. Og det er et problem.
Bliver et for højt blodtryk ikke behandlet, kan det nemlig få fatale konsekvenser som hjertelidelser, blodpropper, hjerneblødning eller nyresygdomme. Og netop derfor er det vigtigt, at især seniorer bliver gjort opmærksomme på, hvor vigtigt det er at holde øje med deres blodtryk. Det kan de gøre hjemmefra via hjemmeblodtryksmålinger.
Hjemmemålinger er vejen frem
Verdenssundhedsorganisationen WHO har blandt andet udråbt for højt blodtryk til at være en af de væsentligste faktorer til hjertekarsygdomme. Derfor har de sat et mål om, at antallet af personer med forhøjet blodtryk skal nedsættes med 25% inden år 2025.
Den mest optimale behandling mod forhøjet blodtryk er gennem livsstilændringer og eventuel medicin – og dette kræver gode blodtryksmålinger, som de ramte med forhøjet blodtryk selv opfordres til at måle.
Mange får nemlig ofte en forkert diagnose, hvis de får deres blodtryk målt hos lægen. Derfor er det en god idé at droppe konsultationsblodtryksmålinger hos lægen i fremtiden og i stedet anvende hjemmeblodtryksmålinger, som altså giver det bedste billede af den ramtes blodtryk. Dette vil bidrage til at finde frem til personer, som ikke tidligere er kendt med forhøjet blodtryk samt bidrage til en bedre kontrol af de personer, som allerede er ramt af forhøjet blodtryk.
Sådan måler du dit eget blodtryk
Hvis du har en blodtryksmåler i dit hjem, kan du nemt og hurtigt måle dit eget blodtryk. Blodtrykket er vigtigt at få målt jævnligt, da et forhøjet blodtryk ofte ikke kan mærkes, men alligevel øger risikoen for alvorlige sygdomme, som tidligere nævnt.
Har du endnu ikke fået anskaffet dig en blodtryksmåler, er mærket Omron værd at overveje. Omron kan blandt andet købes på apoteket, som har et stort sortiment af forskellige måleapparater til mange forskellige formål.
For at få den mest nøjagtige måling skal du måle dit blodtryk to gange dagligt før indtagelse af mad morgen og aften. Desuden er det vigtigt at måle dit blodtryk tre gange i træk og tage gennemsnittet af disse målinger for at få det mest nøjagtige resultat.
Når du har målt dit blodtryk, vil der komme tre tal frem på måleren: systolisk tryk som er det øverste tal, der viser det maksimale tryk i pulsårerne, diastolisk tryk som er det nederste tal, der viser det laveste tryk i pulsårerne, og pulsen som er det allernederste tal på skærmen.
Hvordan ser et normalt blodtryk ud?
Et normalt blodtryk ligger på 120/80 mmHg. Hvis blodtrykket overstiger 140/90 mmHg, har man forhøjet blodtryk. Blodtrykket varierer dog hos alle mennesker fra dag til dag, og netop derfor er det vigtigt, at blodtrykket bliver målt efter faste procedurer, og når man er afslappet.
Bliv derfor ikke forskrækket, hvis dit blodtryk er for højt ved den første måling, da dette er meget normalt. Et blodtryk er først for højt, når det er målt til at være forhøjet ved gentagne målinger.