10 ting du (måske) ikke vidste om slidgigt

af Redaktionen
17. juni 2021
Kommentarer 0

Slidgigt er en sygdom som rammer de fleste danskere, når de når op omkring 50-års alderen. Slidgigt er efterhånden blevet en meget almindelig sygdom. Nedenfor kan du blive klogere på slidgigt og læse 10 facts, du måske ikke vidste.

1.     Slidgigt kan ramme alle

Hvis du gik og troede, at slidgigt kun ramte dem som havde et hårdt fysisk krævende arbejde, kan du godt tro om igen. Slidgigt har nemlig ikke noget at gøre med, hvor slidt din krop er. Derfor kan alle blive ramt af det, uanset om du er håndværker eller kontormedarbejder. Alder har heller ikke nogen betydning for, om du får gigt. Selvom det typisk er i 40-50-årsalderen det udvikler sig, kan unge også blive ramt af sygdommen.

2.     Ca. 700.000 lider af gigt

Heraf lider ca. 300.000 danskere af slidgigt, hvilket svarer til hver 8. dansker over 18. Det er dog ikke alle, der mærker noget til smerter eller sygdommen overhovedet.

3.     Hvis du ryger, øger du risikoen for slidgigt

Er du ryger, er der større risiko for, at du rammes af slidgigt og følgesygdomme, fordi rygningen påvirker den inflammatoriske tilstand i kroppen. Rygning kan desuden forværre dine smerter, hvis du allerede er ramt af slidgigt. Derfor bør du kvitte cigaretterne.

4.     Slidgigt kan ikke kureres

Slidgigt er en sygdom der ikke kan kureres, men derimod behandles. Opdager du slidgigt tidligt, kan du slippe for mange smerter.

5.     Glucosamin lindrer smerter

At leve med leddegigt kan være hårdt og belastende. Særligt, hvis du har mange smerter. Derfor er behandling og lindring af dine smerter vigtigt. Glucosamin er med til at lindre smerterne ved slidgigt, og du kan få det som håndkøbslægemiddel på apoteket i tabletform.

6.     Du kan blive enormt træt

Lider du af gigt, kan du opleve en udmattende træthed, kaldet fatigue. Denne træthed skyldes, at kroppen kæmper for at slippe af med inflammationen i kroppen. Desværre er det ikke en træthed, der forsvinder af sig selv ved at sove. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at få en sund og varierende kost, og forsøger at få lidt motion, så din krop får den energi, den har behov for. Selvom det kan virke uoverskueligt, kan motionen give dig lidt mere energi.

7.     Slidgigt er en kronisk sygdom

Har du først fået slidgigt, kan du ikke komme af med det igen. Det er en kronisk sygdom og er en af de mest udbredte i Danmark.

8.     Overvægt øger risikoen for gigt

Vejer du for meget, kan der være en øget risiko for at udvikle slidgigt, da knæene bærer rundt på din vægt. De vil dermed blive mere belastet, hvis du vejer for meget, ift. hvis du var normalvægtig. Det kan derfor godt betale sig at kigge lidt på sin kost, hvis du er overvægtig.

9.     Manglende motion kan også være skyld i gigt

Hvis du ikke motionerer regelmæssigt, eller på anden vis holder gang i dine muskler og led, kan det påvirke din krop, og du vil være i højere risiko for at udvikle gigt. Motion er med til at holde kroppen i gang. Har du allerede gigt, er det bare med at komme i gang med en motionsform der passer dig, eks. yoga eller GLAD træning.

10. Slidgigt ses lige hyppigt hos mænd og kvinder

Selvom forekomsten af slidgigt er lige hyppig blandt mænd og kvinder, er der forskel på, hvor gigten opstår. Hos kvinder ses slidgigt primært i knæ og fingerled, mens det hos mænd ofte ses i hoften.