Inkontinens

Vidste du, at inkontinens kan afhjælpes med ikke-kirurgisk behandling?

af Redaktionen
11. februar 2020
Kommentarer 0

Inkontinens kan på mange måder være forbundet med besvær, ubehag og en følelse af ydmygelse. Desuden kan sygdommen også være med til at påvirke det sociale liv og gøre hverdagen mere plagsom, hvis man har svært ved at holde på vandet.

Men faktisk er det muligt at forebygge og afhjælpe inkontinens, så dagligdagen bliver nemmere. Bliv klogere på hvordan i artiklen herunder.

Hvad er inkontinens?

Ensom

Inkontinens dækker samlet set over både ufrivillig afføring og vandladning. Mange tror, at inkontinens er en sygdom, men faktisk er lidelsen et symptom, som kan have mange forskellige årsager. Netop derfor er det vigtigt, at den ramte ikke blot accepterer lidelsen og vælger at leve med den, men i stedet får symptomet undersøgt og udredt hos en inkontinensklinik eller hos lægen.

I op til 70 procent af tilfældene er det nemlig muligt at finde en behandling, som kan være med til at lindre eller i bedste fald helbrede symptomet. Derudover findes der i dag også et væld af forskellige hjælpemidler, som kan gøre det lettere at leve med problemet, hvis symptomet ikke kan helbredes.

Derfor får seniorer inkontinens

Størstedelen af alle ældre tror helt fejlagtigt, at problemer med at holde på vandet kommer naturligt som følge af alder, og at inkontinens ikke kan behandles, når det først er opstået. Sandheden er dog en anden. Det kan godt lade sig gøre at afhjælpe problemet, og netop derfor er det vigtigt at få snakket med sin læge med henblik på at blive undersøgt videre.

Hos seniorer er skader i centralnervesystemet den hyppigste årsag til inkontinens, men symptomet kan også skyldes andre forhold som fx højt blodsukker, bivirkninger fra medicin, urinvejsinfektioner, forvirring eller depression.

Diagnosen bliver stillet efter en grundig samtale hos lægen, hvor den ramte bl.a. vil blive spurgt ind til symptomer og andre forhold. Til sådan en samtale er det en rigtig god idé at medbringe en ”dagbog”, som kortlægger vandladningerne over nogle dage, så lægen herudfra kan foretage en gynækologisk vurdering samt en almindelig undersøgelse af kroppen.

Inkontinens kan afhjælpes

Uheld

I dag lider ca. 400.000 danskere af inkontinens, herunder er størstedelen ældre kvinder. Som tidligere nævnt vil omkring 70 procent af tilfældene dog kunne hjælpes igennem en ikke-kirurgisk behandling.

Her er træning i form af knibeøvelser en rigtig god idé at give sig i kast med, da blot fem minutters træning om dagen kan være med til at reducere inkontinens markant. I nogle tilfælde kan det faktisk få symptomet til at gå helt væk.

Når du først har lært bækkenbundsøvelserne, kan de laves alle steder – og det er aldrig for sent at begynde. Øvelserne er lette at udføre, og kræver blot, at du placerer dig med ryggen mod gulvet, da denne stilling vil gøre det lettere at knibe effektivt.

Herefter skal du starte med at knibe med musklerne, som sidder omkring anus for derefter at fortsætte videre til musklerne omkring urinrør og kønsdele. Bliv ved med at knibe og gentag så mange gange du kan med knib i 2 sekunder og pause i 2 sekunder. På denne måde vil du stramme dit underliv op, og dermed kan du altså være heldig at reducere din uønskede vandladning.

Hjælpemidler til inkontinens

De fleste, som er ramte af inkontinens, oplever ofte at føle sig flove og måske endda udvikle social angst, da den ufrivillige vandladning kan opstå i tide og utide. Disse bekymringer og tilbagetrækninger kan i værste fald medføre ensomhed og utilpashed. Derfor er det vigtigt at gøre opmærksom på, at der i dag findes forskellige hjælpemidler, som kan bidrage til, at den ramte kan undgå at føle sig flov og igen deltage i sociale arrangementer.

Ved at vælge de rigtige produkter vil den ramte nemlig ikke længere føle på samme måde, at sygdommen styrer hans eller hendes liv, og her er mærket Tena værd at overveje. Tena er en af de største producenter, når det kommer til bleer, pleje, indlæg og bind mod inkontinens. Det betyder, at du kan finde lige præcis det produkt, som passer bedst til din situation med inkontinens. Tenas produkter kan alle købes på apoteket.