Den frygtede coronavirus har den seneste tid spredt sig til flere og flere lande. Og i sidste uge blev det Danmarks tur til at blive ramt.
Som du nok ved, er det især svækkede og ældre, som er mest udsatte, og derfor er det vigtigt, at du som senior løbende holder dig orienteret om, hvor der kan være en risiko, hvis du skal på ferie, og hvad myndighederne anbefaler.
Bliv klogere på emnet i artiklen herunder.
Hvad er coronavirus egentlig?
Coronavirus er en fællesbetegnelse, der dækker en speciel type virus, der tidligere har hærget på verdensplan, herunder eksempelvis MERS, også kendt som ’Mellemøst-virus’ og SARS.
Virussen har faktisk været i naturen hele tiden, da den findes hos flere forskellige dyrearter over hele verden, og derfor har det vist sig at den specifikke coronavirus, COVID-19, muligvis stammer fra flagermus, som har videregivet smitten til andre dyr, som mennesker har været i nær kontakt med.
Virussen blev første gang lokaliseret på et kinesisk fiskemarked i den kinesiske by Wuhan. Kilden til smitten er dog stadig ikke fundet.
I øjeblikket ligger dødeligheden på 2-3 procent, men dog vil coronavirussen oftest ikke udvikle sig til mere end en normal forkølelse hos de fleste mennesker.
Ældre er særligt udsatte
Dog kan virussen være mere farlig for svækkede og ældre mennesker med dårligt helbred, og netop derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvis du får sygdomssymptomer efter at have været ude at rejse i områder, som er ramt af coronavirus, eller hvis du har været i kontakt med personer som har været det.
Får du symptomer som tør hoste, vejtrækningsproblemer eller feber, er det vigtigt, at du kontakter din læge. Men dog skal du være klar over, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du RINGER til din læge i stedet for at møde op, da du kan risikere at smitte andre, hvis du skulle ske at være ramt.
Hvordan føles det at være ramt af coronavirus?
Ramte personer af COVID-19 kan opleve forskellige symptomer, og derfor kan sygdommen altså giver et varieret sygdomsforløb fra ganske milde til mere alvorlige luftvejsinfektioner.
Oftest vil de mest typiske symptomer være ondt i halsen, feber, hovedpine, hoste, åndenød og muskelømhed. Desuden kan sygdommen også resultere i lungebetændelse.
Sådan forebygges smitte:
1. Undgå kontakt med personer som har luftvejsinfektion eller forkølelse.
2. Vask hænder hyppigt og gør evt. brug af håndsprit til desinfektion.
3. Nys eller host altid i din albuebøjning eller i et engangslommetørklæde.
Ønsker du mere information?
Vil du have svar på de mest hyppigt stillede spørgsmål, kan du læse mere på Sundhedsstyrelsens sider om udbruddet, samt på Statens Serum Institut, som også har oprettet en side specielt om coronavirussen.