Er du senior, og overvejer du at skifte bolig? Det er aldrig nemt at finde den rette bolig til ens behov, særligt ikke, hvis du som senior har specifikke behov eller ønsker.
Som senior kan der nemlig være flere ting at forholde sig til, udover om beliggenheden og prisen er i orden. Her får du et par gode tips til, hvordan du som senior kan vælge den rette bolig til dine behov.
Start med at definere dine behov
Måske er du allerede klar over, hvilken type bolig du ønsker, men er du ikke helt sikker, bør du starte med et definere, hvad du egentlig har brug for. Tænk over, hvad der eks. er vigtigt for dig i en ny bolig. Er det nødvendigt, at der er god plads til rollator? Eller skal boligen være uden trapper? Du bør ligeledes tænke over, om hvor du ønsker boligen skal ligge. Måske vil du gerne rykke tættere på børn og eventuelle børnebørn, eller måske vil du forblive i det område, du allerede bor i. Skriv dine ønsker og behov ned på en seddel, så du fremadrettet ikke glemmer, hvad der er vigtigt, og hvad der er mindre vigtigt. På den måde kan du også nemmere gå i krig med din boligsøgning. På denne liste kan du også skrive, hvis du har brug for plads til vaskemaskine eller vaskeri i nærheden, elevator, parkeringsplads osv.
Find den rette boligtype
Ejerbolig, lejebolig, ældrebolig, plejehjem og seniorfællesskaber. Mulighederne er mange, når du som senior gerne vil finde ny bolig. Men hvad skal du vælge?
Hvilken bolig du skal vælge, afhænger i høj grad af dine behov og ønsker, som du har fået klargjort i trinnet ovenfor. En lejebolig kan være en god idé, hvis du gerne vil slippe for besværet med at vedligeholde et hus. Her er det udlejer/boligforeningen der står for at renovere og reparere, hvis noget er i stykker.
Trænger du til selskab, kan et seniorfællesskab måske være den rette løsning for dig. Har du brug for god plads, kan det sagtens være, du har brug for et hus med have til. Tag gerne en snak med din ægtefælle/partner eller andre familiemedlemmer, som kan hjælpe dig i beslutningsprocessen.
Når den rette bolig er fundet, eller du er ved at have fundet én, du synes om, er det en god idé at få en tilstandsrapport, inden du underskriver aftalen. Dette gælder selvfølgelig kun for ejerboliger. Tilstandsrapporten giver dig svar på, om der er skader ved boligen, du skal være opmærksom på, og som måske skal udbedres inden indflytning. Har sælger allerede bestilt en tilstandsrapport, bør du sammen med familie og/eller en bygningssagkyndig gennemgå rapporten, så du er sikker på, at du forstår den korrekt.
Undersøg området
Inden du sætter den endelige underskrift i kontrakten, bør du undersøge lokalområdet, hvor boligen ligger. Særligt skal du lægge mærke til, om du har gode muligheder for at handle ind, eller om der er langt til den nærmeste købmand. Det samme gør sig gældende for offentlig transport. Har du ikke bil eller mulighed for det, er du afhængig af offentlig transport, som derfor ikke bør ligge for langt væk fra boligen. I din research kan du også se, om du har tæt til apotek og læge, som er guld værd, hvis du eks. er gangbesværet eller på anden vis har brug for nemt og hurtigt at komme til lægen/apoteket.
Ha’ styr på dit budget
Som pensionist eller senior er det de færreste, der har en høj indtægt/pension. Dette kan have stor betydning for, hvor meget du har råd til af månedlig ydelse for din bolig, uanset om det drejer sig om eje- eller lejebolig. Vælger du en lejlighed, kan der ofte være boligstøtte at hente, alt efter din indkomst.
Spørg om hjælp
Der er ingen skam i at bede om hjælp. Særligt ikke, hvis du ikke ved, hvor du skal starte eller slutte henne, og hvad der er vigtigt for dig. Tal med en ejendomsmægler, familie eller anden rådgiver, der kan hjælpe dig på vej til at finde den rette bolig.