ældre par ser på bolig på nettet

Undgå disse faldgruber, når I køber bolig

af Redaktionen
15. september 2022
Kommentarer 0

De seneste par år har vi set en stor stigning i antallet af solgte boliger på boligmarkedet, som følge af covid-19 pandemien. Nu er vi så småt ved at være tilbage til normalen, men grundet øgede prisstigninger på gas og el, oplever vores samfund også en høj inflation.

Med inflationen kommer også faldende boligpriser på de mange boliger til salg, og selvom renten er høj i øjeblikket, kan det godt betale sig at købe bolig, hvis du har planer om dette.

Et boligkøb er en stor investering, og derfor vil de fleste også gerne undgå yderligere økonomiske omkostninger i en evt. bolighandel. Dette kan du heldigvis undgå, hvis du gransker boligen og din tilstandsrapport grundigt nok. Vi har samlet en række ting, du skal være opmærksom på, når du får tilstandsrapporten i hånden, så du undgår dyre og økonomiske fejl, når du har overtaget boligen.

4 ting du skal se efter i tilstandsrapporten

Det er altid en god idé at have en tilstandsrapport, når du vil købe bolig. Med tilstandsrapporten kan du nemt se efter kritiske skader og den overordnede tilstand, boligen er i. Men desværre er det ikke nok kun at se på de såkaldte K1, K2 og K3’ere. Du bør også kigge tilstandsrapporten grundigt igennem på mange andre punkter. Hvilke ting du skal lægge mærke til, kan du læse om nedenfor.

Bygningsbeskrivelsen

Bygningsbeskrivelsen finder du ofte på side 7 i din tilstandsrapport. Her står alt, du skal vide om boligarealerne. I punktet her skal du se efter, om der er steder, som den bygningssagkyndige ikke har undersøgt, det være sig eks. en kælder eller lign. Køber du huset uden at have undersøgt eventuelle områder, vil din ejerskifteforsikring ikke dække, såfremt der sker skader eller andre problemer med disse områder. Du bør derfor læse grundigt, om der er ting, der ikke er gennemgået.

Du bør under dette afsnit også være opmærksom på, om der er bygninger, som ikke er lovlige, jf. kommunen. Det kan hurtigt give problemer, og blive dyrt, hvis du lige pludselig bliver pålagt at nedrive en bygning eller del af boligen, fordi den ikke er gjort lovlig. Læs derfor disse afsnit grundigt igennem, inden du sætter din autograf på købsaftalen. Så slipper du for dyre konsekvenser.

Tagets levetid

Vil du gerne købe bolig og udskifte taget med det samme? Nej, vel? Hvis ikke du har planer om at skifte taget, bør du se grundigt i afsnittet om levetiden på dette. Her vil du nemlig kunne finde informationer om, hvorvidt taget har kort eller lang levetid. Køber du en bolig uden at være opmærksom på dette, kan det koste dig dyrt, hvis du pludselig skal udskifte taget.

Oplysninger om sælger

Sælgeren af boligen kender boligen bedst, og derfor skal sælger oplyse om alt, der vedrører boligens tilstand, herunder mangler, tidligere skader etc. Læs afsnittet nøje, så du ved, hvad der tidligere har været af reparationer eller skader på boligen.

Ejerskifteforsikring

ældre par underskriver dokumentI tilstandsrapporten vil du også finde et afsnit kaldet ”bygningskonstruktioner”. Her er anført de forskellige oplysninger, der skal bruges ifm. Ejerskifteforsikringen. Disse er derfor meget vigtige at læse igennem. Er der ikke styr på ejerskifteforsikringen og de ting, denne skal dække, kan dette også blive en dyr affære. Vær derfor grundig, når du læser tilstandsrapporten.