ældre par skriver under

Få styr på begreberne, inden boligkøb

af Redaktionen
22. juli 2022
Kommentarer 0

Har du styr på, hvad advokatforbehold betyder? Og ved du, hvordan du læser en tilstandsrapport? Og hvordan er det nu lige med den gældsfaktor?

Når du skal købe bolig, er der rigtig meget at have styr på. Selv hvis du har købt bolig før, og måske har stiftet bekendtskab med begreberne tidligere, kan det være svært at huske dem alle. Hvis du ovenikøbet heller ikke er bekendt med ejendomsmæglerens eller boligadvokatens jargon, så er der hjælp at hente her. Vi har nemlig samlet en række begreber, som oftest bruges ifm. lån og køb af ny bolig, og forklarer dem for dig nedenfor, så du ved, hvad de forskellige ting indebærer, inden du begynder at købe ny bolig.

Lånebevis (boligkøbsbevis)

Et lånebevis, også kaldt for boligkøbsbevis, er et bevis på, hvor meget banken har sagt god for, at du må låne. Det er med andre ord et bevis på, hvor meget du må købe bolig for. Det er en fordel at have et lånebevis i hånden, inden du begynder at se nærmere på boliger, da du dermed nemt kan byde på den helt rette bolig uden først at henvende dig til banken.

Advokatforbehold

Du kan vælge at få et advokatforbehold indskrevet i din købsaftale for boligen. Det betyder, at du kan skrive under på aftalen, men først bliver bundet af den, når din advokat har læst aftalen igennem og godkendt den. Det betyder samtidig også, at du har mulighed for at trække dig fra købet, hvis du har fortrudt. Dette er en stor fordel, hvis du vil være sikker på, at alt er i orden, inden du binder dig til en stor investering, som et boligkøb er.

Købsaftale

En købsaftale er det dokument, der laves mellem køber og sælger. I købsaftalen står, hvilke betingelser der gælder for boligsalget, og hvis der er et såkaldt advokatforbehold. Købsaftalen skal underskrives af både sælger og køber.

Rådighedsbeløb

Et rådighedsbeløb er det beløb, du som minimum skal have tilbage, når alle dine fast udgifter er betalt. Rådighedsbeløbet dækker over mad og diverse, og varierer alt efter om du er alene, om I er et par og om I har børn eller ej.

Gældsfaktor

En gældsfaktor er en betegnelse for, hvor stor din gæld er i forhold til din samlede årsløn før skat (brutto). Det er således en måde at udregne, om det er sikkert for bankerne at låne dig penge. En gældsfaktor må helst ikke være højere end 4, da det dermed kan være for risikabelt at bevilge dig et boliglån gennem banken. Dette er dog ikke sikkert, og du bør derfor også medregne din belåningsgrad og dit rådighedsbeløb, når du skal finde frem til, hvor meget bolig du kan købe for.

Realkreditlån

Et realkreditlån er det største lån, du har mulighed for at få, når du vil købe bolig. Her har du mulighed for at låne op til 80% af købesummen. Et realkreditlån er det billigste lån, når du skal købe bolig, og her har du samtidig mulighed for at få afdragsfrihed på lånet.

Afdragsfrihed

Med afdragsfrihed har du mulighed for ikke at betale på dit lån i op til 10 år. Dette giver for mange boligejere lidt mere økonomisk råderum.

Banklån

De fleste har behov for at låne penge i banken til køb af bolig, da du som nævnt kun har mulighed for at få finansieret op til 80% gennem et realkreditlån, mens resten skal finansieres gennem banken. Har du en god opsparing, kan du selvfølgelig også vælge at betale de resterende 15-20% i udbetaling og dermed slippe for banklånet.

Med et banklån til køb af bolig får du et lån der i de flestes tilfældes afvikles over 30 år. Banklån er dyrere at have end et realkreditlån, og har desuden en variabel rente. Derfor bør du afdrage på dette lån først.

Tilstandsrapport

tilstandsrapportEn af de vigtigste dokumenter vedr. din kommende bolig, er tilstandsrapporten. Du har måske allerede hørt om en tilstandsrapport. Det er en yderst vigtig rapport, som signalerer boligens fejl og mangler. Med denne kan du se tilstanden på boligen, og dermed får du tydeliggjort, hvad du skal være opmærksom på, inden du køber boligen. Det kan eks. være kritiske skader, som kan påvirke boligens stand og evt. pris.