Seniordriver

Har du styr på, hvornår du bør lægge kørekortet?

af Redaktionen
20. januar 2020
Kommentarer 0

Som Rådet For Sikker Trafik siger, er det dit ansvar, at du er i stand til at køre forsvarligt. Og det kan nogle gange være rigtig svært at sige, hvornår dette tidspunkt kommer for netop dig.
Dog findes der nogle forskellige advarsler og tegn, der vil indikere, at det er tid til at lægge kørekortet. Og dem er det vigtigt, at du lytter til.
Bliv klogere i artiklen herunder.

Du må køre indtil du selv beslutter dig for at stoppe

For mange er tanken om at holde op med at køre skræmmende. Og for endnu flere er det svært at finde ud af, hvornår tiden er kommet til at holde op med at køre bil. Fordi at det netop er op til dig selv at beslutte, hvornår dit helbred svigter for meget til at køre. Måske er din hørelse eller dit syn ikke længere optimalt, eller også er din orienterings- eller reaktionsevne måske blevet en smule rusten?
Nye regler tilbage i 2017 gjorde, at du kan blive ved med at køre bil, efter at du er blevet 75 år, og indtil du selv er klar over, at den ikke går mere, eller hvis din læge eller en motorsagkyndig siger stop.

Svært at tage den endelige beslutning

Kørsel

Er du ved at være oppe i årene, er det vigtigste, når det kommer til at fortsætte med at køre bil, at du holder rutinen ved lige og kører jævnligt.
Holder du meget af din bil, kan det være svært at tage valget om, at skulle sige farvel til kørekortet, da det at have en bil giver en høj grad af frihed, fordi man altid kan tage lige derhen, hvor man vil, – og på lige det tidspunkt man selv ønsker.
Bilen er altså rigtig praktisk at have, da den gør dig mobil og i stand til at holde kontakten med dit netværk. Og netop derfor kan den være svær at vinke farvel til.
Men hvis du begynder at opleve, at dit behov for at køre bil har ændret sig, er det vigtigt, at du begynder at overveje at stoppe med at køre. Måske oplever du trafikken, på en anden måde end du tidligere har gjort, eller også undgår du helt bevidst at køre på motorvej, i dårligt føre eller omkring myldretid?

Lyt til din krop og beslut derudfra

TRansport

Er dette tilfældet, er det vigtigt, at du lytter til din krop, og lader vær at køre eller tager en pause, hvis du skal køre langt, eller hvis du er uoplagt.
Har du svært ved at bedømme, hvornår det er tid til at lægge kørekortet, har vi herunder listet syv spørgsmål ned, som du bør overveje, hvis du er i tvivl om dine egner evner som bilist ude i trafikken.
Kan du svare ja til mange af dem, er det nok ved at være tid til at erkende situationen og finde andre muligheder for transport.

  1. Tager du medicin, som potentielt kan påvirke din evne til at køre?
  2. Dytter andre bilister ofte ad dig?
  3. Oplever du somme tider, at din reaktionsevne er nedsat ved uventede situationer?
  4. Føler du dig usikker eller nervøs, når du kører?
  5. Har du svært ved at orientere dig?
  6. Synes du, at vejskilte, markeringer og lyssignaler kan være svære at tolke?

Afslår din familie og venner at køre med dig?