Knogleskørhed øger risikoen for knoglebrud idet, at ens knoglemasse og knoglevævsstruktur er mindsket. Knoglebrud ses ofte i ryghvirvler, håndled og i lårbenet.
Det er ofte kvinder over 50 år, som rammes, men mænd kan også få knogleskørhed. Sundhedsstyrelsen skynder, at omkring 300.000 danskere lider af knogleskørhed. Når først man er ramt af knogleskørhed, kan det ikke kureres. Til gengæld kan en livsstilsændring suppleret med medicin holde lidelsen nede, så det er muligt at leve et almindeligt liv.
Hvorfor rammes nogle af knogleskørhed?
Knogleskørhed kan opstå uden sygdom (primær osteoporose) eller som et led til en sygdom (sekundær osteoporose). Den primære årsag til knogleskørhed er manglen på det kvindelige kønshormon østrogen og ses hos kvinder efter overgangsalderen. Årsagen kan også være aldersbetinget og ses ofte hos ældre mellem 70 til 80 år. Risikoen for at få knogleskørhed øges, hvis man er spinkel af bygning, er inaktiv eller ryger.
Den sekundære årsag til knogleskørhed er forbundet med andre sygdomme såsom:
- Forhøjet stofskifte
- Bindevævssygdomme
- Kronisk nyresvigt
- Sygdom i knoglemarven
Knogleskørhed ses også hos personer, der gennem længere tid har taget bestemte typer medicin såsom:
- Binyrebarkhormon-tabletter
- Epilepsi
- Thyroxin
- Cellegift (cytostatika)
Risikoen for at udvikle knogleskørhed øges, hvis nogle i familien lider af det. Derfor er det en god ide at forebygge med den rette livsstilsændring.
Bevæg dig
For at styrke knoglerne er daglig fysisk aktivitet alfa og omega. Hvis du har været aktiv gennem hele livet, har du allerede nedsat risikoen markant. Stærke knogler, led og muskler reducerer faldulykker. Den ideelle træningsform består at både kondition, styrke- og balancetræning. Hvis du er vant til at gå ture, kan du med fordel supplere med vægte og et balancebræt. Du kan også tilmelde dig på et træningshold for ældre, hvis du ikke føler, at du får tilstrækkeligt med motion i eget selskab.
Sund og varieret kost
Det er vigtigt at indtage en sund kost, som består af både magert kød, fuldkorn, mejeriprodukter samt frugt og grønt. Kalk er et vigtigt mineral i forhold til forebyggelse af knogleskørhed. Du kan få dækket dit kalkbehov ved dagligt at indtage et glas mælk, ost og en portion surmælksprodukt. For at kalken kan optages i tarmen, er det nødvendigt med en tilstrækkelig mængde D-vitamin. Selvom fede fisk er en af de største kilder til D-vitamin, består danskernes aftensmåltid sjældent af fisk. Solens stråler er også en kilde til D-vitamin. Ældre over 65 år har dog sværere ved at optage D-vitamin gennem huden, og derfor anbefales det, at ældre dagligt opholder sig mellem 30 minutter og en time i udendørs sollys. Hvis du ikke får dækket dit kalk eller D-vitamin indtag gennem kosten eller solens stråler, kan du supplere med kosttilskud.
Undgå rygning og begræns mængden af kaffe og alkohol
Rygning øger risikoen for knogleskørhed, da rygere ofte er slankere og har en lavere mængde østrogen i kroppen, fordi de ofte kommer tidligere i overgangsalderen. Store mængder af kaffe (over otte kopper om dagen) og alkohol øger ligeledes risikoen for knogleskørhed. Sundhedsstyrelsen anbefaler et moderat indtag af alkohol.