Piller

Derfor skal du smide for gammel medicin ud

af Redaktionen
27. januar 2020
Kommentarer 0

Er du klar over, at du ikke kan være sikker på, om behandlingen virker efter hensigten, hvis du indtager for gammel medicin? Og vidste du, at medicin med overskredet udløbsdato ikke må smides ud i skraldespanden? Så bør du læse videre på denne artikel, som vil gøre dig klogere på emnet.

Indtag aldrig for gammel medicin

I dag er al medicin, du køber på apoteket eller andre steder forsynet med en dato, som oplyser dig om den sidste anvendelsesdato for produktet, og derudover vil der også være angivet, hvis der er begrænset anvendelsestid på medicinen, efter at den er blevet åbnet.
Men til trods for dette vælger mange ældre alligevel at indtage den for gamle medicin, – og det er en rigtig dum idé!
Forkert opbevaret medicin, som har ændret udseende eller lugt og for gammel medicin kan nemlig være helt virkningsløs, og i nogle tilfælde kan den være direkte skadelig.
Medicin har mange forskellige holdbarheder, som bl.a. kan falde, hvis du ikke opbevarer den korrekt. Eksempelvis kan fugt, lys, kulde og varme påvirke medicinen ved, at der sker ændringer af kemisk eller fysisk karakter i midlerne. Og derudover er der også meget medicin, som er så ”ustabil”, at den begynder at tabe dens virkning, så snart den bliver åbnet.

Din medicin bliver hurtigt forurenet

Medicin

”Tør medicin”, altså medicin som består af tørre stoffer som eksempelvis tabletter, holder oftest længere end ”våd medicin”, som er sammensat af vådt stof som eksempelvis dråber eller anden mikstur.
Rigtig mange cremer og lignende bliver nemlig harske, da de indeholder vand, og bliver din medicin forurenet, kan den faktisk potentielt skade dig.
Tager vi eksempelvis en flaske øjendråber, vil disse hurtigt blive forurenet af forskellige partikler fra luften eller ved berøring med dine øjenvipper, som kan indeholde et væld af forskellige bakterier.
Og dette kan altså give anledning til en infektion, hvis holdbarhedsdatoen ikke overholdes.

Sådan skal du håndtere for gammel medicin

Opdager du, at du har for gammel medicin i dit hjem, er du måske i første omgang fristet til at smide den ud i skraldespanden, men det må du endelig ikke gøre, da medicin i høj grad forurener miljøet, hvis det ikke sorteres ordentligt.
Faktisk er der kun én ting at gøre, og det er at aflevere din gamle medicin på dit lokale apotek, så personalet her kan destruere den på en forsvarlig og korrekt måde. Og dette gælder både håndkøbs- og receptpligtig medicin.

Sådan tjekker du om din medicin er blevet for gammel

Medicin

Er du i tvivl, om din medicin er for gammel, kan du altid tjekke følgende:
– Har medicinen en begrænset anvendelsestid, efter at den er blevet åbnet?
– Har medicinen overskredet holdbarhedsdatoen?
– Har den ændret lugt eller farve?
– Kan du ikke længere læse ”anvendes inden” på produktet?