Motion

Derfor er motion vigtig for dit helbred som senior

af Redaktionen
9. januar 2020
Kommentarer 0

Kroppen kan langt mere end du tror, og dyrker du den rette motion regelmæssigt, vil du gøre din krop stærkere og mindske fald, sygdom og andre skader.
Træning, motion og fysisk aktivitet er nemlig nærmest en magisk pille for dit helbred, og derfor kan du i denne artikel læse, hvorfor det er så vigtigt for din krop, at du trækker i træningstøjet, og kommer i gang med at dyrke motion.

Din krop bliver skrøbelig med tiden

Skrøbelig krop

Med tiden bliver din krop som senior langt mere skrøbelig, og på samme tid henfalder de funktioner, du ikke vedligeholder langt hurtigere, end dem som du vedligeholder. Derudover taber du også din muskelmasse med alderen, og jo mere du taber, des mere skrøbelig bliver du.
Og netop derfor er det uhyrevigtigt, at du holder din krop stærk ved at træne og dyrke regelmæssig motion.

Hvad er fysisk aktivitet?

Aktivitet

Fysisk aktivitet er alle de former for bevægelse, der øger dit energiforbrug, hvilket derfor spreder sig over et bredt spektrum af aktiviteter, som indeholder alt fra motion og sport til hverdagsaktiviteter som at tage trappen, gåture med hunden, cykling som transportmiddel og havearbejde.
Den fysiske aktivitet har samme virkning hos seniorer, som den har hos børn og voksne, og netop derfor er det altså mindst lige så vigtigt, at ældre dyrker motion.
Dette er nemlig en af de mest effektive måder til at forebygge livsstilssygdomme, der opstår som følge af den måde, man som menneske vælger at leve sit liv på. Og derudover har fysisk aktive mennesker også betydeligt lavere risiko for at dø tidligt, i forhold til dem som er fysisk inaktive.
Fysisk aktivitet bidrager på samme tid også til øget livsglæde og mere energi.

Så meget motion skal du dyrke

Ældre bør dagligt være fysisk aktive mindst 30 minutter, og dette kan sagtens deles op i flere bidder over dagen. Dog bør perioderne for den fysiske aktivitet ikke vare mindre end 10 minutter, da der ellers ikke kommer meget effekt ud af motionen.
Både styrketræning og kredsløbstræning som løb, cykling, svømning og gang er gavnligt, og faktisk er det mest ideelle at kombinere disse to træningsformer.
Dog handler det ikke om, hvordan du er fysisk aktiv, – bare du er det. Sørg derfor for at lave den form for aktivitet, som du bedst synes om.

Det er aldrig for sent at gå i gang

Træning

Uanset om du har trænet og dyrket motion tidligere i dit liv, er det aldrig for sent at gå i gang.
Det som er altafgørende er, at du starter skånsomt og langsomt op, og ikke vælger en hård motionsform som atletik eller løb, der kræver styrke og hurtige bevægelser. Dette kan nemlig i værste fald føre til skader, hvis din krop ikke er vant til at motionere.
Generelt er det derfor bedst at vælge en motionsform, som har et jævnt tempo, da dette vil være bedre for dine muskler, led og knogler.
Når du er over 60 år mindskes dine knoglers mineralindhold nemlig, hvilket gør at de lettere brækker og bliver skøre. På samme tid bliver menisk og brusk også dårligere med alderen, hvilket bl.a. kan give slidgigt.

Rigtig god træning!