Transport

Vidste du at du som pensionist kan få gratis transport til hospitalet eller lægen?

af Redaktionen
2. januar 2020
Kommentarer 0

Generelt er der mange fordele ved at være pensionist i Danmark i dag, og derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige regler, og hvad der gælder for dig som pensionist, for at få mest muligt ud af dine goder som senior.
Er du pensionist, kan du nemlig eksempelvis ofte få refunderet regningen på din transport, når du skal på hospitalet, til lægen eller til genoptræning.
Bliv klogere i artiklen herunder.

Få betalt din transport som pensionist

Penge tilbage

Som pensionist i Danmark har du i dag mulighed for at få dækket den billigste form for transport, når du skal til- og fra en vigtig behandling eller undersøgelse ved din læge, på sygehuset eller hos en speciallæge.
Dog skal du være opmærksom på, at turen skal koste dig over 43 kroner tur/retur, for at du kan søge om refundering af din regning. Og dette gælder, uanset om du bliver indlagt eller kommer hjem samme dag.
Derudover kan du også være heldig, at din region selv sørger for din transport frem og tilbage, når du eksempelvis skal til lægen.
Dog har du ikke krav på at få betalt transporten, hvis du vælger et andet hospital end det, som du befinder dig tættest på. Din region kan dog godt vælge at betale din transport alligevel.
Ofte er det også muligt for dig at søge refundering for transporten efter at du har været til genoptræning, eller hvis du fragtes imellem flere forskellige læger eller hospitaler.
Er du i stand til det, kan du også selv vælge at køre i egen bil og herefter modtage statens laveste takst, som ligger på 1,98 kroner pr. kørte kilometer på den kortest mulige strækning.

Få transporten betalt selv om du ikke er pensionist

Er du endnu ikke blevet pensionist, er det dog også muligt for dig at få betalt din transport til undersøgelse eller behandling, hvis den korteste rute på krak.dk viser mindst 50 kilometer mellem hospitalet og dit hjem. Herudover skal det dog også koste dig mindst 102 kroner at komme tur/retur med det billigste transportmiddel.
Mener din læge at du er for syg til at køre med offentlig transport, kan du dog også få betalt andre transportmuligheder som ambulance eller sygetransport.
Dog kan du sagtens risikere at skulle tage offentlig transport hjem igen, hvis personalet på hospitalet mener, at du er frisk nok til det.

Sådan får du refunderet din transportregning

Kørsel

I første omgang skal du selv stå for at få betalt din regning for din transport til læge, hospital eller lignende.
Herefter varierer det fra region til region, hvordan du får refunderet dine penge, men oftest vil personalet på dit behandlingssted udfylde en ansøgning, som du skal skrive under på og sende til din kommune, hvis du har været ved egen læge.
Har du derimod været en tur på hospitalet, er det i stedet regionen, du bor i, som skal betale regningen.
Det står dog på din ansøgning, hvor du skal aflevere den.
Pengene vil herefter gå ind på din NemKonto efter op til 5 uger.

Er du i tvivl om betalt transport, er det altid muligt at hente hjælp hos din region, hvis du har spørgsmål om transport til hospitalet, og til Borgerservice i din kommune, hvis det i stedet drejer sig om transport til din egen praktiserende læge.
På samme tid kan du også altid få råd og vejledning på dit behandlingssted.