Flere gange om måneden modtager de fleste danskere mistænkelige mails og sms-beskeder fra svindlere. Og ofte kan det være svært for seniorer at gennemskue, om beskeden er sand eller falsk.
Læs derfor videre på denne artikel og bliv klogere på hvordan du spotter fup, i de beskeder du modtager. Ellers kan det nemlig komme til at koste dig dyrt, hvis du ikke passer på.
Skal du også ”have skat tilbage”?
Er du også blevet bedt om at deaktivere dit NemID, fået at vide at du mangler at få penge tilbage i skat, at du skal betale porto for den pakke, der er på vej til dig, eller at du har vundet to gratis biografbilletter? Så er du ikke den eneste.
I mailen skriver bedragerne oftest, at du skal downloade et dokument eller klikke på et link for eksempelvis at få dine resterende skattepenge udbetalt, men selv om at linket tit virker reelt nok, skal du ikke lade dig narre.
Downloader du en fil fra en falsk mail, kan det nemlig give adgang til dine koder, filer, personlige oplysninger eller i værste fald kontrollen over hele din telefon eller computer – og så er fanden løs.
Konsekvenserne kan være af forskellige grad, hvis du kommer til at trykke på et af de falske links, men uanset hvad kan det få store konsekvenser for dig i den lange ende.
Sådan gennemskuer du falske beskeder
Det første du skal gøre, når du modtager en mistænkelig besked er at tjekke den mailadresse, som mailen er sendt fra. For selv om at der står, at mailen er sendt fra Danske Bank, kan du ikke være sikker på, at denne information er korrekt.
Du tjekker mailadressen ved at klikke på navnet i afsenderfeltet, og stemmer dette ikke overens med afsenderens navn, eller indeholder den mystiske bogstaver og tal, bør du blive mistænksom.
Er beskeden sendt fra en no reply-adresse, skal du også altid være ekstra opmærksom, da det kan være tegn på, at afsenderen ønsker at skjule sig.
Derudover skal du også sørge for at tjekke sproget for sproglige og grammatiske fejl samt eventuelle links, som gøres ved at holde musen hen over dem for at se hvilken hjemmeside linket fører til. Ser det ud til at føre et mærkeligt sted hen, skal du derfor ikke klikke på det.
Dette kan dog ikke gøres på telefonen, hvis du modtager en mistænkelig sms-besked, så her skal du især være varsom med at klikke dig ind på links.
Sådan beskytter du dig selv mod fupmails
Den bedste måde at beskytte dig selv mod disse beskeder er helt grundlæggende ved at være naturligt skeptisk.
Du bør nemlig altid være skeptisk, hvis en besked forsøger at få dig til at klikke på et link, downloade en fil eller forsøger at få oplysninger ud af dig.
Derudover kan du også altid ringe til virksomheden, som står til at være afsender for at finde ud af, om det virkelig er dem, som har sendt dig mailen eller sms-beskeden.
På samme tid kan du også købe dig til ekstra sikkerhed via antivirusprogrammer og spamfiltre.