par kigger på varmepumper

Varmepumpe: Abonnement eller ej?  

af Redaktionen
26. august 2022
Kommentarer 0

I lang tid har der været et øget fokus på den grønne omstilling og mindre CO2 udledning. Med dette fokus er der også kommet større interesse for miljøvenlige varmekilder, som hjælper med en grønnere omstilling samtidig med, at det ofte er billigere end mange andre former for opvarmningsmetoder.

Varmepumper er en af dem, hvor salget er steget enormt det seneste stykke tid. Det skyldes netop, at varmepumper er mere miljøvenlige og billigere end f.eks. gas- eller oliefyr. Desværre er varmepumpe ofte en smule dyre at installere, og det kan for nogle virke afskrækkende. Heldigvis kan du også få varmepumpe på abonnement, som måske kan være løsningen for dig. I nedenstående artikel har vi samlet de nødvendige informationer om varmepumper på abonnement og varmepumper uden abonnement, så du kan blive klogere på, hvad du skal vælge.

Varmepumper på abonnement

Som nævnt kan varmepumper være en anelse dyre i anskaffelse. Ofte vil prisen på anskaffelse og installation af varmepumpe ligge på 80.000-100.000 kr. i engangsydelse, hvilket kan være mange penge for nogle. Overvejer du derfor at få en varmepumpe på abonnement, er der også her nogle ting, du skal overveje inden anskaffelse.

Der er flere forskellige udbydere af varmepumper på abonnement, og prisen afhænger derfor af, hvem du vælger at bestille fra. Som udgangspunkt vil der i de fleste tilfælde være en engangsydelse, en fast månedlig ydelse samt en pris på dit varmeforbrug i kWh. Engangsydelsen vil typisk ligge på et sted mellem 5-35.000 kr. Herefter vil der være en månedlig ydelse (abonnementsydelse) på varmepumpen på mellem 1000-1500 kr. om måneden. Sidste del du skal betale er en afregning på den varme, der er produceret, hvilket kan svinge alt efter pris pr. kWh. I nogle abonnementer skal du også betale for strøm, som er inkluderet i prisen, mens andre ikke har denne del med.

Vælger du at få varmepumpe på abonnement, er der ikke noget, du selv skal gøre. Din udbyder sørger for installation, service og vedligeholdelse, hvilket gør det til en ideel løsning for mange. Samtidig skal du ikke selv søge om tilskud eller fradrag, da dette gøres af din udbyder. Over en periode på 10-15 år vil prisen på en varmepumpe på abonnement i nogle tilfælde være billigere end prisen på en varmepumpe uden abonnement over samme periode.

Varmepumpe uden abonnement

Har du ikke lyst til at binde dig til en 10- eller 15-årig periode kan du vælge at købe din varmepumpe selv og dermed selv få installeret din varmepumpe ved at betale den fulde pris med det samme. Med denne løsning er der flere ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest koster det en hel del at købe en varmepumpe selv, og har du ikke råd til dette, skal du måske ud at låne først, hvilket kan blive dyrt. Derfor er det en god idé kun at købe selv, hvis du har råd til dette på forhånd.

Dernæst skal du være opmærksom på, at du selv skal stå for vedligeholdelse og drift af varmepumpen over de næste mange år. Samtidig skal du sørge for, at varmepumpen installeres rigtigt ved at få en installation af varmepumpe hos en professionel installatør. Det er selvfølgelig altid muligt at få en professionel fagmand d til at hjælpe med service og vedligeholdelse, men dette er stadig en udgift, du skal medregne i budgettet til varmepumpen. Fordelen ved at købe en varmepumpe selv uden abonnement er, at du vil opleve en billigere varmeregning med det samme, uden at skulle betale et fast beløb hver måned. Her er det kun forbruget af varmen, du skal betale.

Overvej de to muligheder grundigt

mand installerer varmepumpeInden du vælger, hvilken løsning, du vil gå med, skal du sørge for at regne grundigt på udgifterne og dine besparelser, da det kan variere, alt efter hvad og hvem du vælger. Er du i tvivl, så tal med en professionel om dit behov, så I kan finde en løsning sammen.