Undgå at genere dine naboer med støj fra din varmepumpe

af Redaktionen
6. april 2022
Kommentarer 0

I håbet om at få en billigere elregning og leve lidt mere klimabevidst, har du måske valgt, at du vil have en varmepumpe. Men inden du bliver begejstret for din nye miljøvenlige varmekilde, skal du sørge for, at dine naboer ikke generes af lyden fra varmepumpen.

Det kan nemlig hurtigt give støj, hvis du ikke sørger for at placere varmepumpen korrekt. Og ingen har lyst til at blive uvenner med deres naboer i flere år grundet dette. Her kan du læse om, hvordan du undgår at genere dine naboer mest muligt, når du får monteret en varmepumpe.

Placer din varmepumpe korrekt

En varmepumpe kan larme en hel del, når den producerer varme. Derfor har det også stor betydning for støjen, hvor du vælger at placere den. Med varmepumper har du to dele, en inde del og ude del. Det er udedelen der larmer mest. Denne skal helst ikke placeres i nærheden af skel til naboen eller op ad den mur, hvor du tilbringer mest tid. Når du overvejer placeringen af varmepumpen, bør du også tænke over, hvilken overflade, der er i nærheden af pumpen. Der er nemlig stor forskel på støjniveauet alt efter, om det er en hård eller blød overflade der er i nærheden af pumpen.

Få monteret en varmepumpe der ikke støjer

Okay, det er måske ikke helt muligt at få en pumpe der ikke støjer. Til gengæld kan du få en støjsvag varmepumpe. Med denne kan du mindske støjen fra pumpen betydeligt, så du ikke generer hverken dig selv eller dine naboer. Derfor skal du tjekke de forskellige modeller, inden du vælger en, da der kan være stor forskel på, hvor meget den enkelte varmepumpe larmer. Selvom du nogenlunde ved, hvor meget din varmepumpe larmer, kan det være en fordel at tjekke op på, efter installationen af varmepumpen, så du sikrer, at der ikke er for meget støj.

Hold god afstand til skellet

I forlængelse af punktet med at placere din varmepumpe korrekt, skal du også sikre dig, at der er en bestemt afstand mellem dine naboer/jeres skel og der, hvor din pumpe er monteret. For lidt afstand til skellet giver for meget støj og er ikke lovligt. Som minimum skal der være mellem 3 og 4 meter til naboskellet fra pumpen.

Få en støjskærm sat op

Med den rette installation af varmepumpe kan du sikre dig, at din varmepumpe generer og støjer mindst muligt. Oplever du, at der er for meget støj, kan du overveje at få sat en støjskærm op. En støjskærm tæt på varmepumpen kan være med til at dæmpe lydniveauet fra din varmepumpe, hvis varmepumpen alligevel larmer for meget eller er placeret for tæt på skel.

Hver kommune har regler for, hvor meget din varmepumpe må larme, så det kan være en god idé at tjekke op på disse regler, inden du begynder projektet.

Tjek støjniveauet inden montering

mand monterer varmepumpeDet kan være ret svært selv at tjekke op på, hvor din pumpe kan placeres ift. dine naboer, og hvor meget det i givet fald vil larme. Derfor kan du med en beregning fra energistyrelsen udregne, hvor meget støj der sandsynligvis vil være, hvis du installerer en varmepumpe. Du kan også vælge at alliere dig med håndværkeren som alligevel skal montere din varmepumpe. Han ved, hvad der vil være bedst ift. din bolig, og kan dermed give dig den rette vejledning.