Forkoelet-senior-kvinde

Vintersygdomme: Sådan undgår du forkølelse, influenza og Covid-19

af Redaktionen
7. december 2021
Kommentarer 0

Rigtig mange danskere rammes hvert år af forkølelse. Særligt i vintermånederne, hvor temperaturerne falder, er der mange, der går rundt med snottede næser og hoster.

En anden almindelig sygdom, som ofte også opstår i vintermånederne, er influenza. Influenza er som oftest ikke farlig, men er man over 65 år, er svært overvægtig eller har en hjertesygdom, lungesygdom eller lignende, kan influenzaen få alvorlige følger.

Oveni både forkølelse og influenza er der ligesom sidste år også Covid-19, som man kan risikere at blive smittet med, særligt nu, hvor smittetallene er begyndt at stige igen. Herunder giver vi dig derfor en række gode råd til, hvordan du slipper for de mange sygdomme her til vinter.

Gode råd til at undgå forkølelse

Som nævnt bliver mange ramt af forkølelse hvert år. Det skyldes, at forkølelse kan være meget svært at slippe udenom. Det er derfor heller ikke sikkert, at du kan slippe 100% udenom det. Der er dog nogle ting du kan gøre for at mindske risikoen for at blive ramt af en forkølelse.

En af de vigtigste ting du kan gøre for at mindske risikoen for at blive smittet med en forkølelse, er at sørge for at vaske hænder grundigt og jævnligt. Der sidder nemlig mange bakterier på hænderne, som overføres via berøring med kontaktflader eller andre personer. Derudover kan det være en god idé at sørge for at holde sig varm med varmt tøj og tæpper og generelt styrke sit immunforsvar med en sund kost, søvn og fysisk aktivitet.

Da det kan være svært helt at undgå en forkølelse, kan det være en god idé at lindre symptomerne, når man er blevet smittet. For eksempel kan ømhed i halsen lindres med hostesaft, te eller halstabletter, mens en stoppet og løbende næse kan lindres med næsespray og papirlommetørklæder. Alt dette kan du heldigvis nemt finde på et online apotek, så du ikke behøver bevæge dig udenfor.

Gode råd til at undgå influenza

Senior-mand-med-influenza

I november blev de første danskere ramt af influenza, og Sundhedsstyrelsen har også allerede udvist en bekymring for, at mange vil blive smittet og blive alvorligt syge af vinterens influenza og de andre infektioner, som er i omløb.

Rigtig mange er da også blevet testet for influenza i år, men indtil videre er det kun et lille antal, der er blevet smittet og syge med influenza. Hvis du også gerne vil undgå at blive smittet med influenza, er det en god idé at huske på nogle af de råd der gælder, hvis du vil undgå forkølelse.

Her skal du således sørge for at vaske hænder ofte eller bruge håndsprit, og særligt inden du rører ved øjne, næse eller mund. Sørg også for at bruge papirlommetørklæder i stedet for hænderne eller et ærme, når du skal nyse eller hoste. Endelig kan det være en god idé at holde dig indendørs og undgå kontakt med personer, som er smittet med influenza.

Er du over 65 år eller tilhører en risikogruppe, hvor influenza kan give alvorlige følger, kan det desuden være en god idé at få en vaccination mod influenza. En vaccination mod influenza kan nemlig være med til at forebygge alvorlig sygdom, hvis du bliver smittet med influenza.

Gode råd til at undgå Covid-19

Personer over 80 år eller personer som har kroniske sygdomme, nedsat immunforsvar eller er svært overvægtige, er i øget risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med Covid-19. Er du i risikogruppen anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret med både 1., 2. og 3. stik, hvis ikke du allerede er det, da du dermed er bedre beskyttet mod Covid-19.

Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du undgår store forsamlinger, holder afstand og eventuelt bruger mundbind, der hvor det ikke er muligt at holde afstand i det offentlige rum. Mange steder er der desuden nu også et krav om mundbind. Disse kan du købe i de fleste dagligvarebutikker samt på et online apotek.

For både personer der er i øget risiko, og for personer der ikke er i øget risiko, anbefaler Sundhedsstyrelsen desuden en række Corona-forebyggende tiltag. Disse er, at man bliver vaccineret, at man bliver hjemme, hvis man er blevet smittet, at man bliver testet, hvis man har symptomer, at man holder afstand, at man lufter ud og gør rent på kontaktflader, samt at man vasker hænder ofte eller bruger håndsprit.

Hvis du sørger for at gøre disse ting samt bruger mundbind, kan det således være med til at mindske risikoen for at blive smittet og blive syg med Covid-19.