ældre dame i seng

Bliv klar til influenza sæsonen

af Redaktionen
26. august 2022
Kommentarer 0

I løbet af de sidste par år har vi ikke set ret meget til influenzaen som følge af corona epidemiens indtog.

Nu er pandemien så småt ved at være ovre, og vi er igen begyndt at færdes uden mundbind på offentlige steder. Derfor vil vi formentlig også se flere influenzatilfælde den kommen efterårs- og vintersæson. Er du ældre, skal du huske at passe på dig selv, og derfor får du her et par gode råd til, hvordan du bliver klar til den forestående influenzasæson.

Vær forberedt på, hvordan du kan smittes

Når det handler om influenza, er det ikke et spørgsmål, om du bliver smittet, men i højere grad, hvornår du bliver smittet. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at du bliver smittet, hvis du er sammen med andre smittede personer. Hvis du undersøger sygdommen, og hvordan den smitter, kan du være mere forberedt og samtidig mere opmærksom på, hvad du skal undgå.

Influenza er en virus, som angriber dine luftveje. Sygdommen smitter gennem dråbe- og kontaktsmitte, dvs. enten ved, at du rammes af et host eller nys fra en syg person, eller ved kontaktsmitte, hvor du rører ved overflader der indeholder virus og efterfølgende rører ved din mund, næse eller øjne.

Sørg for grundig rengøring i hjemmet og på arbejdspladsen

Når vi nærmer os de kolde måneder, er der langt større sandsynlighed for at blive smittet, da vi alle er indenfor i varmen. Du bør derfor sørge for grundig rengøring af overflader jævnligt, og særligt, hvis du har haft gæster på besøg. Det samme gælder på din arbejdsplads, hvis du stadig går på arbejde. Hvis du ikke selv står for rengøringen, kan du som minimum have en håndsprit stående, som du kan bruge med jævne mellemrum for at undgå spredning af bakterier.

Hvis alle medarbejdere på din arbejdsplads gør en større indsats med bedre håndhygiejne, kan I mindske risikoen for sygdom.

God håndhygiejne

Sygdommen kan være hård for ældre og personer med svækket immunforsvar, og derfor bør du holde en ekstra god hygiejne, hvis du ser familiemedlemmer eller andre omkring dig med sygdomssymptomer. Det betyder altså godt med håndsprit, og grundig håndvask af dine hænder, så du ikke risikerer sygdom.

Hvis du skal med offentlig transport, bør du undgå at røre for mange ting med dine hænder. Er du bange for at blive smittet, kan du bruge mundbind eller finde alternativer til den offentlige transport.

Sørg for at undgå at røre dit ansigt, hvis du har rørt ved overflader i det offentlige rum. Det er med til at mindske risikoen for sygdom. Alternativt kan du bruge handsker eller ”udstyr” til at åbne døre, trykke på knapper og des lige., så du ikke er i direkte kontakt med overfladerne. Skulle det ske, at du rører ved noget, så have en håndsprit med dig med minimum 75 % alkohol, der kan dræbe størstedelen af bakterierne.

 

Er du blevet syg?

syg dame på arbejdspladsHvis du er blevet syg, bør du ikke møde op på arbejde eller bevæge dig for meget ud blandt andre mennesker. Her er det bedst at blive hjemme, indtil du er helt rask. Når du er blevet rask, er det vigtigt igen at gøre grundigt rent, så andre ikke smittes unødigt.

Du kan med fordel overveje om en influenzavaccination er noget for dig, selvom den ikke garanterer, at du ikke bliver smittet.