Mange ældre oplever før eller siden at få problemer med tænderne og den generelle mundsundhed, som følge af paradentose eller andre helbredsproblemer. Visse sygdomme kan desuden påvirke ens mund og tænder, og derfor vil flere ældre altså opleve tandproblemer.
Hvis du gerne vil undgå disse problemer, gælder det om at holde en sund mund hele livet igennem, så dine tænder er med dig hele vejen, uden at falde ud. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du som senior på 50+ kan passe godt på dine tænder.
Brug en god tandpasta
Selvom du er blevet ældre, ændrer det ikke på, at du selvfølgelig skal bruge en god tandpasta med fluor. Fluoren forebygger mod huller, og derfor er det vigtigt at bruge en tandpasta med dette. Har du andre problemer, som eks. isninger i tænderne, kan du vælge en tandpasta specifikt til dette formål.
Brug tandtråd eller mellemrumsbørster
Det er sjældent, at tandbørsten alene kan give dig helt rene tænder. Her skal du supplere med tandtråd eller de små mellemrumsbørster, hvis du ønsker dine tænder fri for tandsten og plak. Mellemrumsbørsterne fås i et utal af forskellige størrelser, så selvom du næsten intet mellemrum har imellem tænderne, bør du stadig kunne finde en, der passer til dig. Alternativt kan du benytte dig af tandtråd, enten som tråd eller dem på pind, hvis du synes, de fungerer bedre.
Skift din tandbørste regelmæssigt
Når først hårene på din tandbørste er begyndt at sprede sig til hvert af de fire ’verdenshjørner’ på tandbørsten, er det tid til en udskiftning. Fortsætter du med at bruge tandbørsten på trods af dette, opnår du ikke den samme effektivitet, og du risikerer dermed ikke at få renset tænderne grundigt nok for plak og bakterier. De fleste tandlæger anbefaler, at tandbørsten udskiftes hvert kvartal, hvilket er fire gange om året. Har du været syg, bør du også skifte tandbørsten, da den ellers kan rumme dine sygdomsbakterier. Det kan derfor være en fordel at handle flere tandbørster ind, så du altid har på lager, hvis det bliver nødvendigt. Og det gør det før eller siden. På apoteket online finder du masser af forskellige tandbørster. Du har altså ingen undskyldning for at lade være med at købe nogle.
Du skal ligeledes huske at børste tænderne grundigt. Det gør du ved at børste dem 2 minutter hver morgen og aften.
Gå til tandlægen med jævne mellemrum
Som nævnt er det vigtigt at bruge både tandpasta med fluor og tandtråd, hvis du vil holde tænderne rene og sunde. Dog kan det ikke undgås at lægge vejen forbi din tandlæge en gang imellem. Tandlægen kan give dig et grundigt tandeftersyn og en god tandrensning, som er langt bedre og mere effektiv, end du selv kan gøre hjemme på badeværelset. En god tommelfingerregel er at få et tandeftersyn en gang om året.
Når du er ved tandlægen, skal du ligeledes sikre dig, at han/hun ved, hvilke sygdomme du evt. måtte døje med, og hvilken medicin, hvis noget, du tager. Både medicin og visse sygdomme kan have indflydelse på dine tænder og tandkød. Det gælder bl.a. sygdomme som kræft, diabetes og hjertesygdomme. Når tandlægen får den rette information om dette, kan han/hun også bedre vejlede dig til, hvordan du plejer dine tænder bedst.