solcreme

Solcreme til den modne hud

af Redaktionen
14. april 2022
Kommentarer 0

Huden er kroppens største organ og uanset alderen, er det vigtigt at passe på sin hud året rundt. Ved at bruge solcreme kan du beskytte huden mod solens skadelige UV-stråler og undgå mange potentielle hudsygdomme, som kan påvirke dit helbred og livsstil.

Det kan være, at du tilhører en generation, som ikke har brugt særlig meget solcreme i ungdommen. Det er dog aldrig for sent at komme i gang med at beskytte sin hud og hvorfor ikke undgå eller bremse udviklingen af for tidlig aldring, pigmentforandringer, soleksem eller i værste fald hudkræft. Uanset alder, og om du er mand eller kvinde, er det en god ide at bruge solcreme mod solens farlige stråler.

Hvad sker der, hvis du ikke bruger solcreme?

Hvis du har opholdt dig tilstrækkeligt meget i solen, ender huden med at blive solskoldet, hvilket viser sig ved en rød og øm hud. Solens UVA og UVB-stråler har gjort skade på din hud. UVA-strålerne ødelægger din hud og medvirker til en tidlig aldring. UVB-strålerne gør din hud forbrændt og du kan risikere at udvikle soleksem. Jo flere gange du udsættes for solskoldning gennem livet, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft. Hvert år rammes ca. 2500 danskere af modermærkekræft, hvoraf kun 10 % er af arvelige forhold.

UV-indekset

UV-indekset angiver, hvor stærk solens stråler er. Du skal bruge solcreme, så snart UV-indekset er 3 eller højere. I vinterhalvåret kan solen stadig være skarp, og her kan du med fordel supplere din hudpleje med en solcreme af lav faktor. Som en tommelfingerregel skal du som minimum bruge faktor 15 på en dansk sommerdag. Skal du sydpå, eller til andre varme lande, skal du som minimum smøre dig ind med faktor 30.

Vælg en solcreme efter din hudtype

Udvalget af solcreme er stort, og det kan være en udfordring at finde den, som passer til netop din hud. Din hudtype er med til at afgøre, hvor hurtigt du bliver solskoldet. Hvis du har meget sart hud kan du risikere at blive rød efter blot 15 minutters sol med et UV-indeks på 7. Valget af solcreme har derfor stor indflydelse på, hvordan din hud reagerer efter nogle timer i solen. Du kan få solcreme, som er målrettet din huds behov for eksempel ansigtssolcreme, som er beregnet til tør hud eller anti-age til moden hud.

solcreme

Følg de gode råd

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man opholder sig i skyggen i tidsrummet 12 – 15 og bruger solhat og solcreme, hvis man opholder sig i solen. For at solcremen opnår sin fulde effekt, er det vigtigt, at solcremen påføres korrekt og regelmæssigt.

4 gode råd:

  • Brug én håndfuld solcreme til hele din krop.
  • Smør solcremen på ca. 20 min før du skal ud i solen.
  • Efter badning eller tørring påføres solcreme igen.
  • Smør dig ind med jævne mellemrum – hellere én gang for eget end en gang for lidt.

For at passe bedst på din hud og undgå parfume samt skadelig kemi, kan du vælge en solcreme som er Svanemærket og godkendt af Astma-Allergi Forbundet. På apoteket findes et stort udvalg af solcreme, hvor det som oftest er muligt at få testet cremen på din hud.