Senior mand har ondt i halsen

Problemer med ondt i halsen? Få viden om årsager og lindring

af Redaktionen
1. juli 2022
Kommentarer 0

En øm hals er ikke unormalt, og er ofte et tegn på sygdom. Når halsen gør ondt, kan det både give smerter, når man synker, gøre stemmen hæs og give hoste, hvilket kan være meget ubehageligt og give udfordringer i hverdagen.

Da ondt i halsen ofte skyldes en virus, vil man i mange tilfælde også have andre symptomer såsom forkølelse, feber, ondt i hovedet, træthed og utilpashed.

Bliv klogere på, hvilke årsager der kan være til ondt i halsen og få gode råd til, hvordan du lindrer den ømme hals herunder.

Hvad skyldes smerter i halsen?

Føles din hals irriteret og øm, og gør det ondt, når du synker, er det et tegn på ondt i halsen. Ømhed i halsen skyldes som nævnt ofte en virus. Er du ramt af en forkølelsesvirus, kan du derfor, foruden at blive forkølet, også opleve at få ondt i halsen.

Hvis du oplever at få ondt i halsen, og det ikke går væk efter nogle dage, kan det skyldes andet end en forkølelse. I det tilfælde kan årsagen være halsbetændelse, kyssesyge eller halskatar.

Halsbetændelse

Halsbetændelse kan både skyldes virus og bakterier, og kan give ondt i halsen, hævede lymfekirtler, feber, rød og øm hals. Hvis det er en virus, vil virussen ofte gå over af sig selv. Er det derimod bakterier, der er årsagen til halsbetændelsen, er det nødvendigt med penicillin.

Kyssesyge

Kyssesyge skyldes en virus, som giver træthed, ondt i halsen, hævede lymfekirtler, feber, betændelse i mandlerne og ømme led og muskler. Ved feber og ondt i halsen i flere dage kan det være en god idé at tage til lægen.

Halskatar

Halskatar kan komme af både virus og bakterier, men skyldes ofte en forkølelsesvirus. Halskatar kan give ondt i halsen samt en tør og rød hals.

Kan man behandle ømhed i halsen?

Seniorkvinde hoster

Som beskrevet ovenfor kan der være flere årsager til ondt i halsen. Fælles for dem er, at den ømme hals ofte skyldes en virus. Det betyder dermed også, at der ikke er noget medicin eller anden behandlingsform, som kan hjælpe, da en virus går over af sig selv.

Er du blevet ramt af en virus, er den bedste behandlingsform derfor at blive hjemme og undgå at smitte andre. Sørg for at slappe af, så kroppen kan komme ovenpå igen, og husk en god håndhygiejne, hvis du bor sammen med andre.

Selvom der ikke findes direkte behandlingsformer til ømhed i halsen, findes der flere måder du kan lindre halsen på. Lindring af symptomerne, når man er ramt af en virus, kan være en stor hjælp for mange, og kan gøre det nemmere at komme igennem virussen.

Sådan lindrer du ondt i halsen

Der er flere metoder til at lindre ømhed i halsen på. Herunder har vi beskrevet nogle gode råd til, hvordan du kan lindre smerterne i halsen og komme bedre igennem sygdommen.

  • Spis sugetabletter og pastiller

Sugetabletter og pastiller kan hjælpe med at lindre halsen, og kan også være godt til at smøre halsen, hvis du oplever kriller i halsen eller hoste.

 

  • Undgå at bruge stemmen for meget

Når du har ondt i halsen, er det vigtigt, at du hviler stemmen og sørger for både at give din krop og din stemme ro.

 

  • Drik masser af væske

For at komme ovenpå sygdommen igen og smøre halsen, kan det være en god idé at drikke en masse væske. Både varme og kolde drikke kan hjælpe, men særligt varme drikke kan føles godt i halsen.

 

  • Tag varmt tøj på

Når du er syg, er det vigtigt, at du sørger for at pakke dig godt ind i varmt tøj. Tag også gerne et tørklæde på, som kan varme halsen.

 

  • Tag febernedsættende medicin

Da ondt i halsen ofte opstår som følge af en virus, vil man i mange tilfælde også opleve at få feber. Det kan derfor være en god idé at tage Panodiler eller anden febernedsættende medicin.