Senior mand med halsbetaendelse og ondt i halsen

Halsbetændelse: Få viden om symptomer og behandling

af Redaktionen
21. oktober 2022
Kommentarer 0

Døjer du med ondt i halsen? Så kan det meget vel skyldes halsbetændelse. Efteråret og vintermånederne er højsæson for halsbetændelse, og der er derfor en øget risiko for at blive ramt i disse måneder.

Halsbetændelse kan enten skyldes virus eller bakterier, som giver betændelse i mandlerne. I størstedelen af tilfældene opstår halsbetændelse som følge af en virus som fx forkølelse. Det er dog ikke unormalt, at halsbetændelse opstår som følge af bakterier, hvilket kræver behandling.

Selvom børn og unge er i størst risiko for at få sygdommen, kan halsbetændelse ramme alle. Det er derfor godt at vide, hvad man skal gøre, hvis man bliver ramt.

Herunder kan du blive klogere på, hvilke symptomer halsbetændelse giver, så du kan opdage sygdommen i tide og få den rette behandling om nødvendigt.

Symptomer på halsbetændelse

Halsbetændelse er som nævnt en sygdom, hvor enten bakterier eller virus skaber en betændelsestilstand i svælget og mandlerne. Hvilke symptomer man får, afhænger af hvorvidt halsbetændelsen skyldes virus eller bakterier. Der er desuden forskel på, hvor slemme symptomerne er. I de fleste tilfælde er symptomerne mildere, hvis det er en virus, der er årsagen til halsbetændelse.

Symptomerne på virusbetinget halsbetændelse er ondt i halsen, forkølelse, irritation i halsen, hævede lymfeknuder, synkebesvær og dårlig ånde. Ved halsbetændelse som skyldes en virus, vil der i de fleste tilfælde ikke være feber og ellers kun let feber.

Symptomerne på halsbetændelse forårsaget af bakterier er halssmerter og ondt i halsen, rødme i svælget, ubehag i halsen, synkebesvær, forstørrede mandler med hvide belægninger, hævede lymfekirtler på halsen, feber, hovedpine, træthed, dårlig ånde og ubehag i kroppen. I mange tilfælde kan man også opleve, at stemmen bliver mere grødet.

Som nævnt er symptomerne værre, hvis der er bakterier i slimhinderne. Får du det ikke bedre efter tre dage, eller får du det værre, kan det være en god idé at kontakte lægen.

Senior kvinde med feber

Hvordan smitter halsbetændelse?

Halsbetændelse smitter ligesom en almindelig forkølelse via direkte kontakt med personer, som er smittet med sygdommen, via kontaktflader samt via indirekte kontakt fra partikler, som hænger i luften. Halsbetændelse kan både smitte gennem nys og hoste, og det er derfor en god idé at holde afstand til andre.

Da halsbetændelse også kan smitte gennem kontaktflader er det desuden vigtigt at holde en god hygiejne og sørge for at vaske og spritte hænder jævnligt. Dette kan være med til at forebygge, at du bliver ramt af halsbetændelse.

Behandling af halsbetændelse

Halsbetændelse går i langt de fleste tilfælde over af sig selv, uanset om den skyldes bakterier eller virus, og der er derfor som udgangspunkt ikke behov for behandling. Er det en virus, som er årsagen til halsbetændelse, findes der ikke nogen behandlingsform. I det tilfælde skal sygdommen have lov til at gå over af sig selv.

Skyldes din halsbetændelse derimod bakterier, kan betændelsen behandles med enten antibiotika eller penicillin afhængig af, om det er bakterier eller streptokokker, der giver betændelse. Lægen kan afklare, om halsbetændelsen skyldes en virus eller bakterier.

Er du ramt af halsbetændelse, kan du dog med fordel bruge sugetabletter, halstabletter og smertestillende medicin, som kan hjælpe med at lindre ondt i halsen og sænke feberen. Du kan også drikke varm te for at smøre halsen og lindre halssmerterne. Derudover kan koldt vand og is hjælpe med at køle halsen, reducere hævelse og lindre.