Seniorkvinde med pollenallergi

Gode råd til pollenallergi: Sådan dæmper du symptomerne på din allergi

af Redaktionen
6. januar 2022
Kommentarer 0

Vinteren er over os, og det betyder, at der endnu er lidt tid, før pollensæsonen begynder. Typisk begynder pollensæsonen omkring marts måned. De senere år er pollensæsonen dog begyndt tidligere på året. Det skyldes, at vintertemperaturerne har været milde, hvilket giver træerne gode forudsætninger for blomstring tidligt på året.

Sidste år skød Astma-Allergi Danmark dog først pollensæsonen i slutningen af februar, da frostgraderne fik træer og planter til at gå i dvale. Hvornår pollensæsonen starter i år, er ikke helt til at vide. Dog skader det ikke at være godt forberedt.

Selvom pollenallergi særligt rammer unge voksne og teenagere, kan også seniorer blive ramt af høfeber. Hvor stor risikoen er for at udvikle allergi, afhænger nemlig både af arv, miljø og livsstil. Arvelighed spiller en stor rolle, men er svært at gøre noget ved. Til gengæld er der flere ting i forhold til miljø og livsstil, som du kan ændre på.

Har du pollenallergi, kan du herunder få en række gode råd til, hvordan du dæmper symptomerne og kommer nemmere igennem pollensæsonen.

Gode råd til din livsstil

Ligesom vores gener har indflydelse på udviklingen af allergi, kan vores livsstil også spille en rolle i forhold til allergi. Undersøgelser peger på, at en vestlig livsstil har indflydelse på risikoen for udvikling af allergi. I de vestlige lande spiser mange af indbyggerne meget kød, mejeriprodukter og olier samt drikker frugtjuice og alkohol.

Lever man en usund livsstil med meget kød, alkohol og rygning kan dette således spille en rolle i forhold til allergi. Vil du gerne mindske risikoen for at få pollenallergi, kan det dermed også være en god idé at kigge på din livsstil. Har du en meget usund livsstil, bør du lave nogle ændringer og leve sundere. En sund livsstil kan nemlig også være med til at mindske risikoen for en lang række andre livsstilssygdomme.

Gode råd til miljø/indeklima

Senior kvinde stoevsuger boligen

Har du pollenallergi, kan du dæmpe dine symptomer ved at sørge for et godt og sundt indeklima. Dette indebærer blandt andet, at du sørger for en grundig rengøring af dit hjem en gang om ugen. Ved at gøre rent kan du nemlig fjerne pollen og andre partikler, som kan give allergi, der ligger i støvet.

Derudover er det vigtigt, at du lufter grundigt ud og skaber gennemtræk. Undgå dog at lufte ud om dagen, da der er mange pollen i luften på dette tidspunkt. Tørrer du tøj udenfor i pollensæsonen, kan det desuden være en god idé at finde et alternativ, da pollen kan sætte sig i tøjet. Brug eventuelt en tørretumbler eller tør tøjet på badeværelset eller i bryggerset.

Gode råd til udendørs aktiviteter

Skal du lave nogle udendørsaktiviteter i pollensæsonen, er det især vigtigt, at du er godt forberedt. Tjek eventuelt pollentallene på forhånd, hvis du ved, at du skal udenfor. Er der et højt pollental af den pollentype, som du er allergisk overfor, bør du overveje, om dine udendørs aktiviteter kan flyttes til en anden dag – særligt hvis du har svære allergisymptomer.

Når du skal udenfor i pollensæsonen er det desuden vigtigt, at du har din allergi medicin, hvis det skulle blive nødvendigt. Det kan også være en god idé at tage solbriller på, da det kan mindske pollen i øjnene. Har du meget svær pollenallergi, kan du også vælge at bruge en pollenmaske, for at mindske pollen i luftvejene.

Har du været udenfor, kan det også være en god idé at vaske håret, inden du går i seng for at undgå pollen i sengetøjet. Det kan naturligvis også være en mulighed at sørge for at vaske sengetøjet jævnligt i pollensæsonen.

Gode råd til transport

Det er næsten uundgåeligt, at man har brug for at kunne transportere sig fra A til B. Det gælder også i pollensæsonen. Dog bør du også her gøre dig nogle overvejelser, særligt hvis du får svære symptomer på din allergi.

Cykler du meget, kan du risikere at blive udsat for meget pollen, som ryger ned i lungerne. Derfor er det vigtigt, at du har taget din allergimedicin, inden du stiger på cyklen, hvis du vil dæmpe dine allergisymptomer.

Tager du derimod bilen, er det en god idé at sørge for, at alle vinduer er rullet op og at dørene er lukkede. Vær desuden opmærksom på, at der kan komme pollenpartikler sammen med luften i ventilationsanlægget. Det kan derfor være en mulighed enten at slukke eller tænde for recirkulationen på ventilationsanlægget. Du kan eventuelt også vælge at installere et pollenfilter på anlægget.