kvinde med allergi

Alt du bør vide om allergi

af Redaktionen
31. maj 2022
Kommentarer 0

Der findes flere forskellige typer af allergi. Fælles for dem alle er, at de ofte medfører løbende næse, træthed og røde, irriterede øjne. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, kan det ske, at du har allergi.

Er du i tvivl bør du altid opsøge din egen læge, men her får du et overblik over de forskellige typer af allergier, hvilke symptomer de medfører og hvordan du lindrer dem.

Fødevareallergi

Fødevareallergi er, som ordet antyder, allergi over for bestemte fødevarer. Det er meget forskelligt, hvilke fødevarer, folk med denne allergi, ikke kan tåle. Som regel er det de allergikere, som er allergiske over for pollen (græs), som får en fødevareallergi/krydsallergi. Fødevarerne, som kan give allergiske reaktioner kan bl.a. være nødder, frugt, æg, mælk, hvede, fisk, sojabønner, grøntsager og skaldyr. Har du fødevareallergi vil du ofte få reaktioner på dette med det samme. Symptomerne herpå er bl.a. kløe og hævelse i munden, udslæt, diarré og/eller opkast. Det er vigtigt at snakke med lægen, hvis du oplever symptomer på en fødevare, og har mistanke om en allergi.

Husstøvmideallergi

Har du husstøvmiddelallergi vil du få symptomer, der minder meget om symptomerne ved nogle af de andre allergier. Du kan bl.a. opleve tilstoppet næse, som ofte nyser, røde øjne der klør samt hoste. Når du har allergi over for husstøvmider, vil du oftest få symptomerne i soveværelset og sengen og særligt om morgenen. Denne allergi kan opstå på alle tider af året, og er dermed ikke sæsonbetonet.

Pollenallergi

Oplever du, at næsen løber og øjnene klør hver gang, vi nærmere os forårs og sommersæsonen? Så er der stor sandsynlighed for, at du har pollenallergi. Pollenallergi er allergi over for de forskellige typer af pollen som hvirvler rundt i luften, når vi kommer tæt på forår og sommer. De typer af pollen, som de fleste reagerer på er græs, bynke, birk, elm, hassel og el. Har du pollenallergi kan du, udover løbende næse og kløende øjne, også være udsat for at få symptomer og gener som vejrtrækningsbesvær, hoste, lysfølsomme øjne og træthed. Nogle pollenallergikere oplever også, at de får en allergi til enkelte fødevarer. Det kaldes for krydsallergi og opstår, fordi pollen og nogle bestemte fødevarer kan have de samme allergener.

Kæledyrsallergi

Hvis du lider af allergi overfor et eller flere kæledyr, vil det oftest komme til udtryk i form af en næse, der nyser og er tilstoppet, røde øjne der klør og måske svulmer op og evt. udslæt. Det er ikke sikkert, du oplever alle disse symptomer, men oplever du dem i forbindelse med, at du er sammen med et kæledyr med pels, kan det formentlig være en kæledyrsallergi. De dyr, som disse allergikere reagerer på, er dyr med pels som eks. hund, kat, heste, kører, marsvin, hamstere mus, rotter og kaniner. Er du allergisk over for et enkelt dyr, er du mere disponibel for at udvikle andre allergier over for andre dyr. Det er ikke kun pelsen, der reageres på, men bl.a. også hud, skæl og spyt, som kan give allergiske gener og symptomer.

Skimmelsvampeallergi

Du er måske klar over, at skimmelsvamp inden døre kan påvirke vores helbred og gøre os både svimle og give os hovedpine. Men du kan rent faktisk være allergisk over for skimmelsvamp. Det er dog ikke den indendørs type, men derimod svampesporer i luften udenfor. Som med pollentallene kan du se på en graf, hvornår antallet af svampesporer er højt. Det vil typisk være i forårs- og sommermånederne, hvor der er flest. Her vil du opleve høfeber lign. symptomer som bl.a. indebærer irriterede øjne og en løbende næse.

Behandl dine symptomer korrekt

kvinde holder allergimedicin i håndenHar du allergi, kan symptomerne herpå ofte være medvirkende til nedsat livskvalitet, og derfor er det vigtigt, at du gør noget ved din allergi. Hvis du ikke har mulighed for at undgå det, som du er allergisk over for, bør du snakke med din læge om, hvilken typer af medicin, du kan bruge. Der findes efterhånden en hel del medikamenter på markedet, herunder både næsesprays, allergi piller, øjendråber og vaccination. Din læge kan i samråd med dig finde frem til den bedste løsning, så du kan mindske dine gener.