VVS installerer radiator

VVS i ældre huse: Udfordringer og løsninger

af Redaktionen
12. oktober 2023
Kommentarer 0

Ældre huse har en unik charme og historisk værdi, hvilket tiltrækker mange husejere. Med denne charme medfølger der dog ofte en række udfordringer, især når det kommer til bygningens konstruktion og VVS-løsninger.

Derfor er der også mange, der vælger at bygge nyt i stedet for at købe et ældre hus. Bor du i et ældre hus, og måske har boet der i mange år, er det ikke sikkert, at du har lyst til at investere i en ny bolig. I stedet kan det være en løsning at lave de nødvendige renoveringer på huset og modernisere VVS-systemerne.

I denne artikel vil vi kigge på nogle af de mest almindelige VVS-udfordringer man kan have som husejer af et ældre hus. Derudover giver vi dig tips til, hvordan du kan løse dem, så du kan få en bolig der er mere moderne og energieffektiv.

5 VVS-udfordringer i ældre huse

Herunder har vi samlet 5 af de mest almindelige VVS-udfordringer i ældre huse. Bor du i en ældre bolig, kan det være en god idé at tjekke, om du også oplever nogle af disse udfordringer i dit hjem. Er det tilfældet, kan du få hjælp hos en VVS i Randers til at udbedre problemerne og modernisere VVS-installationerne i dit hus.

1. Forældet sanitet

Gamle toiletter og vandhaner er ikke kun en æstetisk udfordring. Ofte er ældre toiletter og vandhaner mere vandforbrugende, hvilken gør dem mindre effektive og miljøvenlige. Er toilettet eller vandhanerne i din bolig ikke blevet skiftet for nylig, kan det derfor også være en god idé at overveje at opgradere til moderne, vandbesparende modeller. Disse ser ikke kun bedre ud, men hjælper dig også med at spare på vandregningen.

Vask i aeldre hus

2. Utætte rør

Utætte rør er en almindelig udfordring i ældre huse, og kan føre til vandskader, skimmelvækst og endda strukturelle problemer. Det er derfor vigtigt at få dem inspiceret af en professionel og eventuelt få dem udskiftet, hvis det er nødvendigt. Moderne materialer som PEX eller kobber er mere holdbare og mindre tilbøjelige til at lække.

3. Dårlig varmeforsyning

Ældre varmesystemer, såsom oliefyr, gamle radiatorer eller utætte varmtvandsbeholdere, kan være ineffektive og føre til et stort varmeforbrug og høje energiregninger. Hvis du gerne vil mindske dit varme- og energiforbrug, kan en løsning derfor være at udskifte oliefyret med naturgas eller fjernvarme, at udskifte de gamle radiatorer med nye eller at få installeret en ny, energieffektiv varmtvandsbeholder. Hvis det er din varmtvandsbeholder der er problemet, kan du eventuelt overveje at udskifte denne med en tankløs vandvarmer, der opvarmer vandet, når du skal bruge det. På den måde sparer du mere energi.

4. Umoderne afløbssystemer

Gamle afløbssystemer kan være tilbøjelige til tilstopning og lugtproblemer. Over tid kan dette føre til alvorlige sanitære problemer. Har du gamle afløbssystemer kan det derfor være en god idé at overveje at få en professionel til at rense dem og eventuelt få dem udskiftet med nye PVC-rør, der er mere holdbare og nemmere at vedligeholde.

5. Utilstrækkelig vandforsyning

Gamle rør og forældet VVS kan føre til lavt vandtryk og utilstrækkelig vandforsyning. Dette kan gøre daglige aktiviteter som brusebad og madlavning frustrerende. Har du gamle rør eller forældede VVS-løsninger, der forhindrer vandet i at løbe frit, kan det være en god idé at udskifte dem med nogle nye, som har en større diameter, der kan forbedre vandflowet. En anden løsning kan også være at installere en trykforøgerpumpe.