par kigger på bolig med rådgiver

Hvad er forskellen? Køberrådgiver, boligadvokat og ejendomsmægler

af Redaktionen
16. december 2022
Kommentarer 0

Står du og skal til at sælge din bolig eller måske købe ny bolig for første gang, kan det være forvirrende at vide, hvem du egentlig skal have med på råd.

For uanset om du er vant til boligkøb eller ej, kan det altid være en god idé at få en professionel fagmand med, som kan give fornuftig sparring på den kommende drømmebolig.

Men kender du egentlig til forskellen på ejendomsmægler, køberrådgiver og boligadvokat? Hvis ikke, kan du blive klogere på de tre nedenfor.

Ejendomsmægler

Ejendomsmæglere er dem, der har ansvaret for at sælge boligen for sælger. En ejendomsmæglers job er at sælge den bolig, du måske kigger på, og har et indgående kendskab til boligmarkedet. Som boligkæber skal du dog være opmærksom på, at en ejendomsmægler er på sælgers side, og dermed kun har interesse i at få solgt boligen hurtigst muligt til den bedste pris for sælger. Det kommer ikke dig som køber til gode, og du kan derfor som køber ikke forvente, at ejendomsmægleren kan være behjælpelig for dig som boligkøber.

Køberrådgiver

En køberrådgiver er en rådgiver, som kan hjælpe dig med alt inden for boligkøb. En køberrådgivers formål er at hjælpe dig til at forstå de forskellige dokumenter, herunder bl.a. tilstandsrapporten, energimærket og elinstallationsrapporten. Disse dokumenter indeholder ofte fagtermer, der kan være svært at forstå og derfor kan en køberrådgiver være behjælpelig med dette.

I mange tilfælde har køberrådgiveren også en byggeteknisk baggrund, som giver god faglig viden omkring boliger og bygninger. Har du brug for det, kan en køberrådgiver i mange tilfælde også hjælpe med en grundig gennemgang af boligen, så du ikke overser noget, der kan have betydning for boligen senere.

Boligadvokat

En boligadvokat er, som navnet også antyder, en advokat, der har speciale inden for boligbranchen. En boligadvokat bruges mange gang i forbindelse med bolighandler, hvor et skøde skal tinglyses og købsaftalen skal underskrives. Er du førstegangskøber, kan det være en god idé at få hjælp til boligkøb hos en advokat, da han kan hjælpe dig med alle de juridiske dokumenter, som du ikke selv har styr på.

Vælg en boligadvokat til boligkøb

ældre par skriver underSom du måske kan konkluder eud fra ovenstående, er det som boligkøber bedst at få en boligadvokat eller køberrådgiver med på råd. Men hvilken er bedst?

Som udgangspunkt vil det være en større fordel at have en boligadvokat med hele vejen igennem, da denne kan også kan hjælpe dig med de juridiske dokumenter, som eks. tinglysning af skødet. Sørg for at vælge en advokat, som har erfaring med boliger og købsaftaler, så du er sikker på, at du ikke bliver snydt. Ofte vil en boligadvokat også have en ansvarsforsikring og måske endda medlem af et advokatsamfund, hvilket er en stor sikkerhed i en bolighandel. Skulle der ske fejl, kan du dermed henvende dig til et af disse steder. Ofte er køberrådgivere ikke på samme måde forsikret ift. rådgivningen.

Både en køberrådgiver og boligadvokat har kendskab til boligmarkedet, men koster noget forskelligt, og derfor skal du selvfølgelig vælge den rådgiver, du har lyst og råd til.