Fordele og ulemper ved solvarmeanlæg

af Redaktionen
10. februar 2022
Kommentarer 0

Flere og flere tænker over miljøet, når de skal have udskiftet deres nuværende opvarmningsmetode. Hvis du er på udkig efter at udskifte dit gas- eller oliefyr i din bolig, bør du tage et nærmere kig på solvarmeanlæg.

Solfangere er både bæredygtige og energivenlige, og kan derfor gavne dig, hvis du gerne vil spare på dit CO2 udslip og din varmeregning. Nedenfor kan du se de mange fordele ved at vælge solceller.

Hvad er solfangere og et solvarmeanlæg?

Et solfangeranlæg bliver monteret på dit tag, og derfra optager det solens stråler. Når solens stråler rammer solfangeren omdannes disse til varme. Varmen der genereres af solenergien, kan du bruge til både varmt vand og i radiatorer. Med et solfangeranlæg får du således gratis varme til din bolig gennem solens stråler.

Fordele ved solenergi

Der findes op til flere fordele ved at vælge solenergi til dit varmeforbrug. En af de allervigtigste og største grunde til, at du bør installere solfangere på din husstand er det mindskede CO2 udslip. Når du får monteret solvarme, vil det med det samme mindske dit forbrug af CO2, da der ikke længere bliver brugt fossile brændstoffer, som der eks. bliver brugt ved olie- eller gasfyr.

En anden fordel er, at når du investerer i et solfangeranlæg, vil det holde i rigtig mange år. Et solfangeranlæg kan snildt have en levetid på op til 20 år, og derfor skal du altså ikke tænke over dette fremadrettet. Det er således en rigtig god investering, hvis du gerne vil tænke mere på miljøet. Et solvarmeanlæg varierer meget i pris, alt efter størrelse og type, men kan koste mellem 25 og 65.000 kr.  Men selvom det kan være dyrt at anskaffe sig i starten, vil denne pris hurtigt tjene sig ind.

En sidste fordel ved solvarme og solenergi er, at du kan mindske din varmeregning betydeligt, da du ikke længere betaler for at få varmt vand i vandhaner og brusere.

Besparelsen på solvarme vil være størst, hvis du har olie- eller gasfyr.

Ulemper ved solenergi

Selvom der er mange fordele ved solenergi og solvarme, er der alligevel et par enkelte ulemper. En ulempe er, at du, som nævnt, skal ud at investere et relativt højt beløb for et solfangeranlæg. Derudover kræver et solfangeranlæg også ret meget plads på taget af din bolig, uanset hvilken type, du vælger.

Sidst, men ikke mindst så er der vejret at tage med i overvejelserne. Grundet den begrænsede mængde af sol i vinterhalvåret, vil der være mindre solvarme her og mere om sommeren.

Hvilket solfangeranlæg skal du vælge?

På trods af ulemperne, er der altså stadig mange fordele ved et solvarmeanlæg, og derfor kan det være en god måde at få vedvarende energi og varme på.

Der findes flere typer af solfangeranlæg. Hvad der passer til dig, afhænger meget af din husstands varmeforbrug og hvor på boligen, du kan montere et solvarmeanlæg. Det kan derfor hurtigt blive svært at beslutte, hvis du ikke helt ved, hvad der er på markedet. Et god råd vil derfor være at tale med en professionel fagmand, som eks. Byens VVS. Byens VVS har mange års erfaring i at montere solfangere, og kan derfor give dig den nødvendige rådgivning, så du får mest muligt ud af din investering.

Hvis du overvejer at få monteret et solvarmeanlæg, har du desuden mulighed for at få håndværkerfradrag, så du kan spare lidt penge på selve monteringen.