Senior kvinde spiser vitaminpille

Vigtige vitaminer og mineraler du bør tage som senior

af Redaktionen
21. december 2021
Kommentarer 0

I takt med at man bliver ældre, kan det være nødvendigt at tage ekstra tilskud af vitaminer og mineraler. Det skyldes, at kroppens evne til at optage nogle typer vitaminer bliver dårligere med årene.

Behovet for vitaminer og mineraler bliver dog ikke mindre med alderen, tværtimod. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at få tilstrækkeligt af de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for.

Herunder har vi samlet en liste over de vitaminer og mineraler, der kan være særligt gavnlige til seniorer, og som kan være gode at tage, hvis du vil sikre dig, at din krop får nok af de gode vitaminer og mineraler, som den har brug for.

Gavnlige vitaminer og mineraler til seniorer

For seniorer i 60’erne og derover er det vigtigt at sørge for at spise en sund og varieret kost. Dette hjælper nemlig kroppen med at få de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at supplere med kosttilskud for at sikre, at man får nok af de rette vitaminer og mineraler.

Hos mærket Solaray finder du et stort udvalg af vitaminer og kosttilskud. Her kan du blandt andet også få nogle af de vigtige vitaminer og mineraler, som er gode for seniorer at tage tilskud af, og som du kan læse om herunder.

Tilskud af D-vitamin

D-vitamin

De fleste mennesker har behov for tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Særligt ældre har dog behov for tilskud af D-vitamin. Det skyldes, at huden ikke i lige så høj grad kan danne D-vitamin, samt at nyrerne ikke kan aktivere vitaminet i lige så høj grad.

Selvom du spiser en sund og varieret kost med fisk, som indeholder D-vitamin, er det derfor ikke sikkert, at det er tilstrækkeligt, og det kan derfor være nødvendigt at tage tilskud af D-vitamin.

For voksne anbefaler Fødevarestyrelsen at tage et tilskud med 5-10 µg D-vitamin om dagen i vinterhalvåret. Er du over 70 år, anbefales det, at du tager tilskud med 20 µg D-vitamin dagligt.

Tilskud af calcium (kalk)

I kombination med tilskud af D-vitamin anbefaler Fødevarestyrelsen personer over 70 år et tilskud af 800-1000 mg calcium (kalk) om dagen. Kalk er nødvendigt for at vedligeholde normale tænder og knogler, og her kan D-vitamin hjælpe med at øge kalkoptagelsen i kroppen.

Mange ældre er i øget risiko for at få knogleskørhed. Med et tilskud af både D-vitamin og calcium kan du vedligeholde knoglevævet og forebygge knogleskørhed.

Tilskud af B12-vitamin

Ligesom ved D-vitamin, bliver kroppen også dårligere til at optage B12-vitamin, i takt med at man bliver ældre. B12-vitaminer er vigtige for dannelsen af røde blodlegemer og bidrager til et normalt nervesystem. Det er derfor vigtigt at sørge for, at du får nok af vitaminet.

Dette kan du gøre ved enten at spise tilstrækkeligt med fødevarer, som indeholder B12-vitamin, herunder fisk, mælkeprodukter, kød, rogn og lever. Får du ikke nok B12-vitamin gennem kosten, kan du dog også tage B12 som kosttilskud.

For at sikre, at B12-vitaminet fungerer optimalt, er det dog vigtigt, at du også sørger for at have nok med folsyre i kroppen. Dette kan du få ved blandt andet at spise masser af fuldkorn, grønne grøntsager og bælgfrugter. Solaray har også lavet et kosttilskud, som indeholder både B12-vitamin og folsyre, som også kan være gavnligt at tage.