Livsglad seniorkvinde

Sådan kan du styrke din psykiske sundhed som senior

af Redaktionen
22. februar 2022
Kommentarer 0

Når man når ind i den tredje alder, er der mange seniorer, der har fokus på at styrke deres fysiske sundhed, og sørger for at holde sig fysisk aktive for at undgå, at kroppen forfalder. Dog kan det også være en god idé at have fokus på at styrke din psykiske sundhed.

Ligesom kroppen har hjernen også brug for at holdes i gang. Mange ældre lider desuden af psykiske sygdomme, herunder særligt demens og depression, men også angst, selvom ældre har en lavere risiko for at få angst end unge.

Det er derfor vigtigt, at du også sørger for styrke din psykiske sundhed ved både at træne og pleje din hjerne og psyke, så du bedre kan stå imod psykisk og klare de udfordringer, der nu end måtte være i livet. Nedenfor giver vi dig en række gode råd til, hvordan du kan forbedre din mentale sundhed.

Måder du kan forbedre din psykiske sundhed

Psykisk sundhed eller mental sundhed påvirkes af, hvordan du har det med dig selv og dit liv. Når du er glad og tilfreds med dig selv og dit liv, og samtidig har en følelse af, at dit liv er meningsfuldt, vil du også have en god mental sundhed.

Der er flere måder du kan forbedre din mentale sundhed på. En af dem er ved at sørge for at være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet kan nemlig hjælpe dig med både at styrke din fysiske sundhed og løfte dit humør, så du bliver gladere. Fysisk aktivitet kan indebære alt lige fra havearbejde til en gåtur til sportsaktiviteter.

En anden god idé, hvis du gerne vil styrke din psykiske sundhed, er at være social sammen med andre. Mennesker er sociale væsener, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at komme ud blandt andre mennesker. Det kan være en biograftur eller cafétur med en god ven/veninde, et besøg hos familien eller et aftenskolekursus, hvor du har mulighed for at være sammen med andre.

Endelig er det vigtigt, at du laver noget, som gør dig glad, og som har stor betydning for dig. Når du gør det, vil du nemlig i højere grad få en følelse af, at dit liv er tilfredsstillende og meningsfuldt.

Senior mand og kvinde laver gymnastik

3 metoder til en bedre mental sundhed

Udover disse måder, hvorpå du kan forbedre din psykiske sundhed generelt i hverdagen, findes der også nogle konkrete metoder, der kan hjælpe dig med at styrke din mentale sundhed. Dem har vi listet herunder.

Mindfulness

Mindfulness er en metode, som bruges af både professionelle og privatpersoner til at styrke den mentale sundhed og reducere eventuelle mentale udfordringer og sygdomme. Mindfulness handler om at være til stede nu og her og acceptere nuet uden at være dømmende.

Mindfulness bruges dermed som en metode til at flytte opmærksomheden på nuet med henblik på at skabe øget livskvalitet og glæde ved livet.

Hypnose

Hypnose er en effektiv metode til at skabe positive forandringer i bevidstheden. Når kroppen er i hypnose, er den nemlig mere modtagelig overfor positive suggestioner. Det betyder, at det er nemmere at skabe dybe forandringer i sindet, når man er i hypnotisk tilstand.

Hypnose kan således hjælpe dig med at dykke ned i problemet og få opløst de årsager, der ligger til grund for problemet. Hypnose er derfor også særligt velegnet til dårlige vaner og stress, men mange oplever også en positiv forandring med hypnose mod angst. Hypnose kan altså være en god mulighed, hvis du har nogle mentale udfordringer, du gerne vil have hjælp til.

Compassion-træning

Compassion-træning er en metode, der særligt er gavnligt for dig, som har nogle svære udfordringer og lidelse i livet. Træningen hjælper dig nemlig med at få mere mod og styrke til bedre at kunne håndtere ubehagelige følelser.

Derudover hjælper compassion-træningen dig med at få en større forståelse for dine følelser og tanker, og hjælper dig til at få mere ro, glæde og selvaccept. Endelig kan compassion-træning udvikle dine færdigheder i forhold til at indgå i en bedre og sundere relation til både andre og til dig selv.