senior-kvinde

Hvad sker der med kroppen efter overgangsalderen

af Redaktionen
31. maj 2020
Kommentarer 0

De fleste kvinder rammer overgangsalderen eller menopausen i 45-55 årsalderen. Når kvinder kommer i overgangsalderen falder østrogenniveauet, og menstruationen bliver mere uregelmæssig for til sidst at ophøre.

I perioden op til overgangsalderen, som også kaldes perimenopausen, samt i overgangsalderen (menopausen) er der mange kvinder, der oplever en række forskellige symptomer og gener som blandt andet humørsvingninger, hedeture og øget tendens til at svede. For nogle kvinder kan overgangsalderen derfor også være lidt af en plage at komme igennem.

Når en kvinde ikke har haft menstruation i 12 måneder, er hun på vej ud af overgangsalderen. Denne fase efter overgangsalderen kaldes også postmenopause og kan vare mellem 5-10 år.

Mange kvinder oplever, at perimenopausens og menopausens symptomer bliver mindre i denne periode, og selvom der godt kan gå nogle år, mens kroppen indstiller sig selv på ny og finder en ny balance, er der mange ting at se frem til, når overgangsalderen har lagt sig. Er du på vej ud af overgangsalderen, kan du her blive klogere på, hvad der sker med din krop, når du kommer i post menopausen.

Du bliver fri for hedeture

Når dine hormoner begynder at justere sig selv og tilpasse sig til en ny normal, betyder det også, at du bliver fri for nogle af de gener, du oplevede i perimenopausen og menopausen, herunder blandt andet de trælse hedeture. Selvom de måske vil fortsætte i et stykke tid efter overgangsalderen, vil du med tiden blive helt fri for øget svedtendens, humørsvingninger og hedeture.

Vægt og fedtdepoter ændrer sig

I overgangsalderen er der mange kvinder, der oplever at tage lidt på i vægt eller have svært ved at tabe sig. Her efter overgangsalderen er det heldigvis ikke helt så svært at tabe sig.

Når din krop ikke længere producerer østrogen, har du samtidig behov for østrogen, og det kan du blandt andet få gennem din krops fedtdepoter. Det er derfor heller ikke godt at være alt for tynd efter overgangsalderen, og fem kilo for meget på vægten kan derfor være ganske fint for din krop.

Dog skal du være opmærksom på, at dine fedtdepoter ændrer sig efter overgangsalderen, og fedtet har en tendens til at sætte sig på maven frem for at sætte sig på hofterne og lårene. Fedt der sidder på maveområdet bliver i nogle tilfælde associeret med hjerte-kar-sygdomme og diabetes, og du bør derfor være lidt opmærksom, hvis du har meget fedt siddende på maven.

Knoglemassen ændrer sig

Hos kvinder efter overgangsalderen sker der ofte et fald i knoglemassen, hvilket øger risikoen for at få skrøbelige knogler og knogleskørhed. Du får dog ikke nødvendigvis skrøbelige knogler efter overgangsalderen. Hvis du laver styrketræning og spiser en god og sund kost, kan det hjælpe dig med at få stærkere knogler.

På et apotek online kan du desuden finde kosttilskud med kalk og magnesium, der hjælper med at styrke knoglerne. Her kan det også være en idé at kigge nærmere på kosttilskud fra Femarelle, der laver kosttilskud specielt til kvinder efter overgangsalderen, som hjælper med at mindske træthed og udmattelse samt vedligeholder en normal knoglestruktur og en optimal funktion af nervesystemet.

Tyndere og tørre slimhinder

Både i overgangsalderen, men også efter overgangsalderen oplever mange kvinder at slimhinderne i skeden bliver tyndere og mindre elastiske. Mange oplever dermed også tørhed i skeden, hvilket kan gøre sex smertefuldt. Det kan dog heldigvis afhjælpes ved at gøre brug af glidecreme, som du også kan finde på et apotek online.