Glad-senior-kvinde

En mave i topform – Derfor skal du spise flere mælkesyrebakterier

af Redaktionen
28. december 2020
Kommentarer 0

Vores tarme indeholder rigtig mange forskellige slags bakterier. De fleste af dem er gode, og hjælper os og vores immunforsvar til at komme igennem en virus eller andet sygdomsforløb.

Flere og flere danskere døjer med maveproblemer, det være sig diarré eller forstoppelse, og jo ældre vi bliver, jo flere problemer kan vi opleve at få med maven.

Oplever du ubalance i tarmene, eller vrøvl med maven, kan det formentlig skyldes, at du mangler nogle flere af de gode tarmbakterier til at holde tarmene i topform – nemlig de velkendte mælkesyrebakterier.

Hvad er mælkesyrebakterier egentlig for noget?

Når vi snakker om bakterier, er det de færreste, som forbinder disse med noget positivt. Dog har vi flere tusinder af forskellige slags gode bakterier i tarmene, som er med til at skabe en sund tarmflora og styrke immunforsvaret.

Mælkesyrebakterier findes naturligt i vores kroppe, og er lige så vigtige som kostfibre, for at vores tarmbalance kan holdes sund.

Mælkesyrebakterier, også kaldet probiotika, har egentlig slet ikke noget med mælk at gøre. Det er en betegnelse for, at bakterierne omdanner laktose (mælkesukker) til mælkesyre i en såkaldt fermenteringsproces. Mælkesyren, som bliver skabt i processen, hjælper med at bekæmpe de dårlige bakterier i tarmene, da disse ikke bryder sig om at leve i et surt miljø, som mælkesyrebakterierne skaber.

Når vi snakker mælkesyrebakterier, findes der tre forskellige slags grupper:

  • Lactobacillus
  • Acidophilus
  • Bafidus

Alle bakterier er gavnlige for din tarmflora, og bidrager desuden til øget vitaminoptag i kroppen, stærkere immunforsvar og en lavere ph-balance i tarmene.

Hvornår og hvorfor skal du spise mælkesyrebakterier?

Du kan aldrig få for mange mælkesyrebakterier, og det er derfor et godt supplement til en sund og varieret kost. Det er vigtigt at spise sundt og opretholde en god mave-tarm balance, da ubalance i tarmen kan være skyld i flere sygdomme og mindre modstandskraft.  Derudover kan det i nogle tilfælde gavne din krop ekstra meget at spise de gode bakterier.

Probiotika til ferien

Mange kender måske til det at opleve uro eller problemer med maven på en ferie sydpå, og det skyldes, at vi udsætter kroppen for andre bakterier, som vi ikke er vant til, f.eks. pga. dårlig hygiejne. Her kan et tilskud med mælkesyrebakterier være en stor hjælp til at få maven i balance igen.

Efter antibiotika

Har du været ramt af et sygdomsforløb og har i den forbindelse fået antibiotika som kur, kan du have stor gavnlig effekt af probiotika. Antibiotika er hårdt for kroppen, og det skelner ikke mellem de gode og de dårlige bakterier i tarmene. Den dræber det hele. Derfor kan probiotika hurtigt hjælpe med at få de gode bakterier tilbage i kroppen.

Mælkesyrebakterier i kosttilskud og fødevarer

maelkesyrebakterier

Hvis du ikke får nok probiotika gennem din kost, har du mulighed for at supplere med mælkesyrebakterier gennem et kosttilskud. Når du køber kosttilskud, er det vigtigt at få så mange forskellige slags bakterier og bakteriestammer som muligt.

På et online apotek kan du vælge mellem flere forskellige slags kosttilskud med de gavnlige bakterier. Er du ikke til kapsler eller piller, kan du også få tilskuddet som tyggetabletter eller pulver. Fagpersonalet på et online apotek kan give dig råd og vejledning, så du får de mælkesyrebakterier, du har brug for.

Mælkesyrebakterier i fødevarer

Har du ikke lyst til at tage et kosttilskud, kan du forsøge dig med at spise flere madvarer med den rige bakteriekultur. Her kan bl.a. nævnes syrnede mælkeprodukter som f.eks. Acido, Kefir, A38 og Cultura, som alle er fyldt med gode bakterier til tarmene.

Fermenterede madvarer, som f.eks. den tyske sauerkraut (surkål), kimchi (koreansk fermenteret kinakål), miso (japansk soyabønnepasta) og syltede agurker, er gode kilder til at få flere mælkesyrebakterier ind i vores kost.

Bakterierne skal helst spises hver dag, for at de har en gavnlig effekt på tarmene, men det er nok de færreste af os, der spiser de fermenterede fødevarer dagligt. Derfor kan du nemt supplere med et kosttilskud med de gavnlige bakterier og mærke effekten af dem på din krop og dit immunforsvar.

Det er vigtigt at huske på, at probiotika ikke kan stå alene, på trods af den meget gavnlige effekt de har på kroppen. Fuldkorn og fiberrige madvarer skaber også en god fordøjelse, og sammen kan det bidrage til en sund krop og tarme i balance.