Derfor kan collagen være gavnligt for dig som senior

af Redaktionen
23. februar 2022
Kommentarer 0

Tiden som senior eller pensionist skal gerne være en dejlig og behagelig tid, fyldt med en masse oplevelser. Men hvis din krop ikke kan holde til at lege med børnebørnene eller rejse jorden rundt, får du ikke meget glæde af dit otium. Derfor er det vigtigt, at du tager vare på dig selv og din krop, da den gerne skulle holde nogle år endnu.

Det betyder også, at du skal sørge for at spise sundt og varieret, få nok væske til huden og nok protein til kroppen. Sidstnævnte kan du bl.a. også få gennem collagen.

Collagen er et protein som er en vigtig byggesten i vores kroppe. Fra vi når 30 år, falder kroppens produktion af collagen med 1% hvert år. Derfor er det en god ide at tage et nærmere kig på dette kosttilskud. Nedenfor kan du læse om, hvorfor det kan være gavnligt for dig.

Hjælper med at gøre huden fast

Når vi bliver ældre, bliver vores hud mindre elastisk, vi får færre rynker, og måske endda lidt mere tyndt hår. Men vil du gerne mindske antallet af rynker og forbedre din elasticitet i huden, så skal du supplere med et tilskud af collagen. Når du tilfører huden collagen, vil du opleve, at huden kan blive mere spændstig, og du kan mindske synligheden af dine rynker og fine linjer. Derudover vil du også opleve, at hår og negle styrkes, og dermed bliver stærkere, hvis du tager collagen.

Hjælper til at minimere smerter ved gigt

Hvis du har slidgigt eller dårlige led, kan collagen rent faktisk hjælpe dig af med nogle af smerterne. Collagen findes naturligt i både vores brusk, led, sener og knogler. Når eller hvis du får slidgigt, skyldes det, at brusken i leddene er slidt, og dermed er kroppens led og senere ikke nær så beskyttet af brusk, som da du var yngre. Hvis du lider af smerter pga. dette, kan collagen måske være en løsning for dig, da det kan være med til at styrke collagenet i brusken og dine bindevæv, således at smerterne bliver mindre.

Hjælper til heling af sår

Jo ældre vi bliver, jo længere tid kan det tage for kroppen at hele et sår. Da kroppens collagen er med til at gøre huden spændstig og elastisk, vil et tilskud af collagen gavne huden og dermed også sårheling.

Hjælper til at opretholde muskelmasse

Collagen findes også naturligt i vores muskelmasse, og med tiden vil denne også blive mindre. Studier har vist, at hvis du indtager et tilskud med collagen, kan dette bidrage til en forbedret muskelmasse. Selvfølgelig kan det ikke stå alene, og du skal derfor motionere og styrketræne samtidig, for at få den fulde effekt.

Hvor meget collagen skal du have?

collagenpulver og et glas vandØnsker du at starte på at indtage collagen, er der flere måder, du kan få det på. Enten kan du indtage collagen i pulver eller kapsler, eller også spise fødevarer der er rig på proteinet. Disse fødevarer er bl.a. spinat, broccoli, kål, animalske fødevarer, peberfrugt, jordbær og hindbær.

Du kan også lave en suppe kogt på ben og grøntsager, som indeholder en stor del collagen. Hvad du vælger er op til dig, men mængden afhænger af, hvad du gerne vil opnå. Ønsker du, at huden får mindre synlige rynker og mere elasticitet, bør du indtage 5g collagen om dagen. Er det smerterne fra gigten, du gerne vil mindske, skal du indtage omkring 10g collagen dagligt.