5 tips til at spise dig til et sundere kolesteroltal

af Redaktionen
7. januar 2022
Kommentarer 0

Hvis du har forhøjet kolesterol, er du i risiko for at få åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme. Selvom et forhøjet kolesterol kan komme i alle aldre, er der flere seniorer som oplever problemer med det.

Risikoen for et forhøjet kolesteroltal stiger nemlig efter du er blevet 45 år.

Er du i tvivl, om du måske har for højt kolesteroltal, er det en god idé at smutte forbi lægen og få tallet tjekket.

Heldigvis er der råd for at sænke dit kolesteroltal, da det primært handler om at spise anderledes, end du måske gør i forvejen. Nedenfor har vi derfor samlet en række fødevarer, du med fordel kan spise, hvis du gerne vil sænke dit kolesteroltal.

Sundt fedt

Det sunde fedt er det gode fedt, og derfor er det også en god idé at få mere af det, fremfor det usunde fedt/det mættede fedt, som særligt forefindes i animalske produkter. Spis i stedet flere nødder og olier med flerumættede fedtsyrer som eks. olivenolie, og gerne avokado som også er rig på sunde fedtsyrer.

Planteolier som oliven-, raps- og solsikkeolie kan du med fordel bruge til stegning i stedet for smør eller margarine. Smør og margarine indeholder en stor del mættet fedt og er derfor ikke godt for dig, hvis du vil sænke kolesterolet.

Fisk eller fiskeolie er også proppet med sunde fedtsyrer, som kan sænke dit kolesteroltal. Derfor er det en god idé at inkorporere fede fisk som eks. laks eller makrel til din ugentlige kostplan. Du kan altid tage fiskeolien som supplement eller i stedet for fisk, hvis du ikke bryder dig om det.

Spis godt med fibre

En fiberrig kost kan hjælpe dig med at sænke dit kolesteroltal, samtidig med, at du holder sulten for døren. Det er derfor en stor fordel at vælge fuldkornsprodukter, når det kommer til al slags brød, pasta og ris. Det er bl.a. produkter med byg, rug, og havre. En god start på dagen kan eks. være en skål havregryn eller en god gang müesli.

Drop sukkeret

Det er efterhånden alment kendt, at sukker ikke er godt for vores krop. Men derfor kan det stadig være svært at skære helt væk fra kosten. Hvis du vil sænke kolesteroltallet, gør du derfor klogt i at undgå for meget sukker i kosten og skære gevaldigt ned på det. Spis det evt. kun ved særlige lejligheder. På den måde bliver det også lidt mere luksus, når du endelig får det.

Frugt og grønt

Det anbefales, at vi spiser 600g frugt og grønt om dagen, hvis du vil følge de officielle kostråd. Det er ikke nogen dum idé, for masser af frugt og grønt er nemlig ekstremt gavnligt for dit kolesteroltal. Både frugt og grønt indeholder en masse gode vitaminer og antioxidanter som er med til at nedbringe LDL kolesterolet, som er det ”dårlige” kolesterol. Spis derfor rigeligt frugt og grønt til din mad. Så mætter det også mere, og du slipper for at blive sliksulten senere på dagen.

Kosttilskud til lavere kolesterol niveau

Selvom en sund kost er det vigtigste, når du gerne vil sænke kolesterolet, kan du med fordel også supplere den med et kosttilskud, hvis du vil give kolesteroltallet kamp til stregen. På et apotek online findes flere forskellige kosttilskud, som eks. tidselolie, fiskeolie eller tilskud med plantesteroler. Tag et kig og se, om der er et tilskud der kan passe dig.