fasekompensering

Få mere luft i budgettet med disse sparetips

af Redaktionen
31. maj 2022
Kommentarer 0

Danskerne lever længere, hvilket jo i bund og grund er rigtig godt. En længere levealder kan dog være forbundet med økonomiske udfordringer, da ikke alle har budgetteret til en høj levealder. I takt med den stigende levealder vælger nogle bevidst at arbejde et par år mere, inden de går på pension. Andre må spare lidt ekstra. Vi har samlet en række sparetips, som kan give lidt ekstra luft i budgettet.

Hold øje med strømforbruget

Med de stigende priser på el er det ikke hemmelighed, at mange danskere er ved at gå ud af deres gode skind. Hvis du vil spare på elregningen, er der flere ting du kan gøre:

  • Begræns strømforbruget mellem 17-00 og 20.00. Det er i dette tidsrum, de fleste danskere bruger strøm, når de for eksempel laver mad og tænder for lyset.
  • Undgå at bruge tørretumbler og hæng i stedet tøjet til tørre på en tørresnor enten udendørs, i et bryggers eller vaskerum.
  • Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op og vælg gerne en vask ved lavere temperatur.
  • Udskift gamle el apparater med nye miljøvenlige i energiklasse A.
  • Sluk for el apparater der står på standby. Gør det til en vane at slukke for alle kontakter inden sengetid.
  • Udskift de traditionelle pærer med LED-pærer. LED bruger langt mindre strøm og har samtidig en længere levetid.
  • Udnyt det naturlige lys fra vinduet og begræns så vidt muligt brugen af lamper. Sluk altid for lyset når du forlader et rum.

Hvis du ejer eller arbejder i en industrivirksomhed, gør I sikkert allerede forskellige tiltag for at spare på strømmen. Hvis ikke I har installeret et fasekompenseringsanlæg, er det værd at overveje. Fasekompensering sikrer et lavere strømforbrug og lavere driftsomkostningerne, som I sidste ende kan mærkes på bundlinjen.

Lav madplan og planlæg indkøbene

Undgå impulskøb ved at planlægge indkøbene hjemmefra. I disse tider er det en særlig god ide at sammenligne priser og eventuelt foretage indkøb i flere supermarkeder, hvis de ligger tæt på hinanden.

  • Nedskriv en madplan for hver uge og udnyt hvad du allerede har liggende i fryseren og køleskabet. Frys rester ned fra aftensmaden hvis ikke hele gryderetten bliver spist op.
  • Udnyt supermarkedets madspildskøledisk. Her kan du være heldig at finde billigt kød, som kan fryses ned, når du kommer hjem.
  • Gå efter sæsonbetonede frugter og grøntsager.
  • Køb lokalt. Måske bor du tæt på en lille vejbod eller gård, der sælger billige æg, æbler eller kartofler. Støt det lokale miljø og spar penge i forhold til supermarkedets priser.

Spar på vandet

Der skal ikke meget til for at spare på vandet. Selv de små ændringer tæller.

  • Forkort brusebadet og sluk for vandet, når du sæber dig ind.
  • Hvis vandet skal løbe lidt inden det bliver varmt, kan du opsamle vandet i en balje eller vandkande og bruge det til planterne.
  • Invester i en regnvandsbeholder til haven.
  • Sæt vandsparer på alle vandhaner og brusere i huset.

fasekompensering

Overvej dine transportmuligheder

Hvis du er aktiv og tryg ved at cykle, er det et glimrende alternativ til bilen, hvis du ikke skal langt. Er du bilejer, er det værd at overveje, hvor meget bilen bruges i forhold til udgifterne. Måske kan det bedre betale sig at investere i en hybrid eller elbil. Udnyt ligeledes dine fordele som pensionist når du bruger offentlig transport.

Gennemgå dine abonnementer

Mange betaler for abonnementer, de ikke får brugt. Revider dine abonnementer og undersøg muligheden for seniorrabat.

Spar på varmen

Sørg for at holde en ensartet temperatur i hele huset og sluk altid for varmen, når der luftes ud. Spar ekstra penge på varmeregningen ved at skrue lidt ned for temperaturen. Selv en enkelt grad kan give en besparelse på op mod 5 %.