hoste

Tips til lindring af din hoste

af Redaktionen
14. juni 2022
Kommentarer 0

Det er meget normalt at hoste et par gange om dagen. Hvis der er fremmedlegemer i luftvejene, er det naturligt, at du reagerer med at hoste. Du skal ikke holde et host tilbage, da luftvejene har brug for at blive renset for støv, slim og andet snavs. Bliver hosten derimod hyppig, og står på over længere tid, bør du være opmærksom på, om hosten er tør eller våd. Hoste opdeles i to kategorier: tør hoste og hoste med slim. Længerevarende hoste er tegn på en irritation af luftvejene, og kan i nogle tilfælde skyldes en infektion, som kræver behandling.

Tør hoste

Tør hoste er et tegn på en luftvejsinfektion. Tør hoste opstår oftest ved forkølelse og er på sin vis harmløs, men kan være meget irriterende. Det er primært om natten at hosten er værst, fordi at lungerne presses mere sammen i liggende stilling. Det er ikke ualmindeligt, hvis den tørre hosten står på i et par uger.

Hoste med slim

Hoste med slim er ofte et tegn på betændelse i luftvejene. Hvis slimet er tykt, gulligt eller grønligt og samtidig ledsages af feber, er der tegn på bakterier. Betændelse med bakterier kræver behandling med antibiotika fra lægen. Er slimet derimod tyndt og klart, er det tegn på en virusinfektion, som går over af sig selv uden behandling.

Sådan kan du lindre din hoste

Det er først og fremmest vigtigt at drikke rigeligt med væske, så længe hosten står på. Du kan både drikke varme og kolde drikke. Heldigvis findes der også mange håndkøbslægemidler og husråd mod hoste. Det er vigtigt at vælge det rette lægemiddel, som passer til din hosten, da der er forskel på håndkøbslægemidler til tør hoste og hoste med slim. Hvis du hellere vil forsøge dig med alternative midler, findes der mange husråd at give sig i kast med.

Håndkøbslægemidler

Tør hoste lindres med et hostestillende middel. Det kan med fordel være et hostemiddel, som indeholder antihistamin, da antihistamin har en beroligende effekt, der varer op til 8 timer. Derfor er det en god ide at indtage hostemidlet inden sengetid for at få en rolig nats søvn. Hostestillende midler kan fås som mikstur, saft eller spray.

Hoste med tykt slim kan lindres med et slimløsende middel, som gør det nemmere at hoste slimen op. Du må ikke indtage et hostestillende middel, da det forhindrer dig i at hoste slimen op. Slimløsende midler kan enten fås som brusetablet eller i flydende tilstand.

hoste

Husråd

Honning – Honning er kendt for sine helende egenskaber, og bør spises i stuetempereret rå tilstand. Spis en spiseskefuld honning tre gange dagligt.

Vanddamp – Du har sikkert hørt, at vanddamp er godt mod forkølelse og bihulebetændelse. Vanddamp renser ud ved at løsne slim og snot. Du kan med fordel tilsætte et par dråber æterisk olie, såsom lavendel, for at få kroppen og sanserne til at slappe af.

Lakridsrodste – Lakridsrod er kendt for at have en beroligende og lindrende effekt, og kan bruges til at løsne op for slim i luftvejene. Vær opmærksom på at lakridsrod kan medføre forhøjet blodtryk, så hold dig til et par kopper om dagen.

Besøg din helsebutik – Hvis du ønsker et naturliglægemiddel mod hoste, kan du tage i din lokale helsebutik og forhøre dig om udvalget samt få en grundig vejledning.

Spørg altid lægen til råds

Hvis din hoste står på i flere uger, er det altid en god ide at søge læge og blive undersøgt. Det samme gør sig gældende, hvis du oplever feber, er kronisk syg eller har en svækket immunforsvar. Oplever du vejrtræningsproblemer eller smerter, bør du kontakte lægen med det samme.