it sikkerhedsløsninger

Har du husket at sikre din computer?

af Redaktionen
31. maj 2022
Kommentarer 0

I takt med en stigende digitalisering øges risikoen for trusler og angreb mod computeren fra IT-kriminelle. Danmark har førstepladsen, når det gælder digitalisering af samfundet i EU. Undersøgelser viser dog, at ældre over 75 år er dårligere stillet til at begå sig digitalt, fordi deres IT-kompetencer ikke følger med. Men med den rette hjælp og de rette IT sikkerhedsløsninger kan du sikre din computer og dine personfølsomme oplysninger. Vi har samlet fem råd til, hvordan du sikrer din computer og beskytter dit digitale liv.

Stærke adgangskoder

Et stærkt og sikkert kodeord er alfa og omega for at forhindre uvedkommende i at få adgang til dine private oplysninger. Glem alt om din kones fødselsdag eller din hunds navn. Et stærkt kodeord består af minimum 12 tegn. Det er vigtigt, at du kombinerer både store og små bogstaver, tal og tegn. Lav gerne din egen huskeregel og tag for eksempel udgangspunkt i en sang eller et citat fra en bog. 42 % af danskerne genbruger deres kodeord, hvilket er en dårlig ting at gøre. Når først svindlerne har knækket dit kodeord, får de let adgang til dine personlige oplysninger på de forskellige digitale tjenester. Sørg for at have en unik kode til hver enkelt tjeneste, som indeholder flest personlige oplysninger såsom NemID/MitID, din e-mail og sociale medier.

Husk backup

Brug backup til at tage en sikkerhedskopi af dine data fra computeren. Du kan vælge at foretage en manual backup på en ekstern harddisk eller anvende ”skyen”. Når du tager backup til skyen, lagres dine data fra computeren på en ekstern lagringsenhed via nettet. Backuppen foretages automatisk med jævne mellemrum, og du kan tilgå dine data, når du vil, så længe du har forbindelse til Internettet.

Beskyt din computer

Antivirus og firewall er nærmest en selvfølge som computerejer. Hvis ikke du har installeret antivirus og firewall på computeren, holder du døren åben for uvedkommende indtrængere. Antivirus forhindrer virus og ødelæggende filer, når du færdes på nettet, foretager downloads eller modtager mails. En firewall beskytter dit netværk mod skadelige og mistænkelige angreb fra IT-kriminelle. Husk at holde programmerne opdateret med jævne mellemrum for at undgå at der opstår ”huller”, som uvedkommende kan udnytte.

it sikkerhedsløsninger

Spørg om hjælp

For at få mest muligt ud af din computer er du nødt til at lære de basale funktioner at kende. Det kan være, at du kan få hjælp af dine børn eller børnebørn til at installere de mest nødvendige sikkerhedsforanstaltninger og få en grundlæggende gennemgang. Du kan også tilmelde dig et kursus, hvor du i fællesskab med andre ældre lærer om IT og forbedrer dine kompetencer, så du er rustet til en digital hverdag.

Brug din sunde fornuft

Du har sikkert modtaget mails, hvor du får et tilbud, som næsten er for godt til at være sandt. Og sådan er det som regel også. De IT-kriminelle forsøger at franarre dig personlige oplysninger ved at udgive sig for at være en anden. Dette kaldes phishing. Du modtager for eksempel en mail fra banken, som beder om dine kontooplysninger. Umiddelbart ser mailen troværdig ud, men det er vigtigt at huske på, at ingen myndighed eller reel virksomhed vil bede om personfølsomme oplysninger via mail. Hvis du er tvivl, skal du altid kontakte afsenderen. Det er dog vigtigt, at du ikke bruger mailadressen eller telefonnummeret fra mailen, men i stedet finder afsenderens kontaktoplysninger på en officiel hjemmeside.