Braendeovn i stue - vinter

Sådan finder du den rette brændeovn til dit hjem

af Redaktionen
5. april 2023
Kommentarer 0

Vil du gerne have en brændeovn, men ved du ikke helt, hvilken du skal vælge? Det kan være noget af en jungle at finde ud af, hvilken brændeovn man skal have. Der kan nemlig være stor forskel i design, størrelse, brugervenlighed, kvalitet, varmeudnyttelse og funktionalitet.

For at finde den rette brændeovn til dit hjem er der derfor også nogle forskellige ting du bør overveje og tage stilling til, inden du går på jagt efter din nye brændeovn. Herunder har vi samlet en række ting du skal overveje, når du skal finde den perfekte brændeovn til din bolig.

Brændeovnens størrelse

Noget af det første du bør undersøge, når du skal vælge ny brændeovn, er brændeovnens størrelse. Størrelsen på brændeovnen afhænger både af rummets størrelse og dit varmebehov. Hvis brændeovnen skal fungere som primær opvarmningskilde og kunne opvarme hele boligen, kræver det en større effekt, end hvis den blot skal være en supplerende varmekilde eller bruges til hygge.

Moderne brændeovne kan opvarme omkring 10 kvadratmeter pr. kW. Hvor mange kW brændeovnen skal have, afhænger således af størrelsen på din bolig. Det er vigtigt, at du vælger den rette størrelse, da en for lille eller stor brændeovn kan gøre brændeovnen mindre effektiv og resultere i en utilstrækkelig opvarmning eller dårlig afbrænding.

Brændeovnens og skorstenens placering

Braendeovn og braende

Mange af de brændeovne du kan få i dag er fritstående. Du skal dog stadig overveje, hvor henne i boligen og i rummet brændeovnen skal placeres. Brændeovnens placering er afhængig af, hvor skorstenen er placeret, da den kræver en skorsten for at kunne fungere optimalt.

Har du endnu ikke en eksisterende skorsten, har du lidt friere hænder til at placere brændeovnen dér, hvor du vil. Vær dog opmærksom på at en skorsten er nødvendig for at kunne have en brændeovn.

Når du skal finde frem placeringen af brændeovnen og skorstenen skal du blandt andet overveje, om skorstenen skal være på taget eller på facaden. Derudover skal du sikre, at gulvet er plant og stabilt, og at der ikke er brandbare materialer, der hvor brændeovnen skal placeres.

Brændeovnens kvalitet

En tredje ting du skal overveje, når du skal finde den rette brændeovn, er brændeovnens kvalitet. Kvalitet og pris hænger ofte sammen, så derfor er det vigtigt, at du ikke går efter den billigste på markedet, hvis du gerne vil have en brændeovn, der holder i mange år.

Når du skal overveje brændeovnens kvalitet, er det en god idé at kigge på, hvilke materialer brændeovnen er fremstillet i. Jo bedre materialer jo bedre kvalitet. Du kan samtidig kigge på brændeovnens design, da kvalitet og design ofte også går hånd i hånd.

Brændeovnens funktioner og brugervenlighed

Den sidste og fjerde ting du skal overveje, når du skal vælge en brændeovn til dit hjem, er hvilken funktionalitet brændeovnen skal have, og dermed også hvor brugervenlig du ønsker ovnen skal være. Det kan være meget forskelligt, hvilke funktioner brændeovnen har. Nyere brændeovne har ofte flere innovative funktioner, som gør dem mere miljøvenlige, effektive og brugervenlige.

Nyere modeller har blandt andet en mindre partikeludledning, og bruger mindre træ end ældre modeller. Derudover har nogle brændeovne automatisk justering af luften, så ovnen selv regulerer lufttilførslen. Dette sikrer en mere effektiv forbrænding, og gør samtidig brændeovnen nemmere at bruge. Nogle modeller sørger desuden for, at glasset holdes rent, hvilket gør brændeovnen nemmere at vedligeholde.