Gode råd til at gøre huset klar til salg

Gode råd til at gøre huset klar til salg

af Redaktionen
22. februar 2023
Kommentarer 0

Overvejer du at sælge huset, er der nogle praktiske ting, du kan gøre, for at få de bedste vilkår til et salg. Nogle gange er det småting, der skal til, for at få huset solgt hurtigt. Derudover skal du også gøre dig nogle overvejelser om, du vil have en ejendomsmægler til at stå for salget, eller om du vil gå uden om mægleren. Nogle gange kan det give mening blot at få en advokat til at hjælpe med salgsdokumenterne.

Ejendomsmægler eller ej?

Der kan være både fordele og ulemper ved at få en ejendomsmægler til at stå for salget. Står du selv for salget af dit hus, sparer du selvfølgelig mæglerens salær. I stedet kan du benytte en advokat, hvor du i stedet kun vil betale for den juridiske rådgivning.

Ved selvsalg kan du også selv bestemme prisen – og idet du ikke skal betale et salær til mægleren, kan du potentielt også skrue en anelse ned for prisen. Det kan dog være svært at finde frem til den rette pris selv, særligt fordi det er svært at forholde sig helt neutralt til boligen. Her har en ejendomsmægler trods alt en stor erfaring i at vurdere husets pris.

Selvom en ejendomsmægler kan være en stor udgift, er der også en lang række fordele. Ud over, at du ikke selv skal gøre noget aktivt for at sælge boligen (andet end at forlade huset i forbindelse med fremvisninger eller åbent hus), vil ejendomsmægleren også sørge for at få taget gode, professionelle billeder, stå for markedsføringen og meget mere.

Giv køber alle relevante oplysninger

Seniorpar sidder i sofa

Som sælger er du pålagt at oplyse køber om alle relevante forhold i forbindelse med ejendommen. Disse forhold kan være afgørende for, om køber ender med at sætte sin underskrift på salgsaftalen. Det kaldes sælgers loyale oplysningspligt, og omfatter blandt andet, at du som sælger skal besvare spørgsmålene i tilstandsrapporten og el-installationsrapporten sandfærdigt.

Oplysningspligten gælder for de forhold, som køberen ikke selv burde have opdaget som en del af købers undersøgelsespligt. De oplysninger, der er omfattet, er ikke-bagatelagtige forhold, som du kender, og som en køber vil lægge vægt på. Det er derfor også bedre for dig at oplyse om for meget end for lidt.

Nogle af de ting, du bør oplyse om, kan for eksempel være, at toilettet snart trænger til en udskiftning, at et vindue er svært at åbne, eller hvis der er forurening på grunden, eller grunden tidligere har været oversvømmet grundet mangelfuld afvanding.

Det er altså vigtigt at oplyse køber om alle de forhold, som det ikke kan forventes, at køber opdager forud for købet. Du kan også oplyse køber om øvrige forhold, som kan være med til at påvirke købers beslutning. Det kan eksempelvis være, hvis boligen har en brændeovn – her kan du oplyse og finde dokumentation for, hvornår brændeovnen er fra, så køber ved, om den skal udskiftet jf. gældende lovgivning.

Disse mindre, men vigtige oplysninger kan gøre købers oplevelse med at overtage huset langt mere overskuelig, da køber får et komplet billede af, hvad der skal gøres efter overtagelse.

Hold boligen pæn

Seniorpar gør rent

Når boligen skal fremvises, er det en god idé at holde huset pænt og rent – både inde og ude. Inden for skal du selvfølgelig sørge for, at der er ryddet op, og at der ikke ligger nullermænd i hjørnerne. Sørg for at der ikke står opvask i vasken, eller at overflader er dækket af aviser og breve.

Køber skal kunne se sig selv i huset, og rigtig mange mennesker har lettest ved at se potentialet, hvis der er lyst, og at der er god gulvplads. På den måde kommer rummene også til at virke større. Du kan med fordel også skabe hygge og varme ved fx at sætte en buket blomster på spisebordet, tænde stearinlys, tænde op i brændeovnen, hvis det er en kold dag, og få sat nogle flotte puder i sofaen.

Udendørs er det en god idé at få slået græsset og gemt haveredskaber væk. Fjern også gerne det værste ukrudt fra bedene. Hvis det er forår eller sommer, så sørg for at have sat havemøblerne ud med hynder, hvis solen skinner, og slå også gerne parasollen op.

Måske er der også nogle småreparationer, du kan gennemføre, for at huset står skarpt. Det kan være, hvis en dør knirker, et løst dørhåndtag, eller der er nogle huller i væggen efter en hylde eller billeder. Disse småting kan have en stor effekt i købers øjne.

Overvej hvad det er, du selv lægger mærke til, når du kigger efter ny bolig eller blot er på besøg et nyt sted. Lægger du mærke til forskellige detaljer, er der også en chance for, at køber af din bolig gør det samme.