Skal du sælge dit hus? Netop dét spørgsmål er der rigtig mange, der stiller sig selv, når de når pensionsalderen. Børnene er flyttet hjemmefra, og har måske selv stiftet familie, og pludselig virker huset lidt for stort til blot to personer. De ekstra penge man får gennem salget af huset, kan meget ofte også komme på et tørt sted, når man ønsker at leve livet som pensionist.
Har du besluttet dig for at sælge din bolig, kan det være en god idé at anvende en ejendomsmægler. Et hussalg omfatter mange juridiske og økonomiske forhold, hvilket kan gøre boligsalget til en meget kompleks og omfattende proces. Derfor kan det være en god idé at få hjælp fra en professionel. En god ejendomsmægler, som for eksempel denne ejendomsmægler i Ørsted, kan desuden hjælpe dig med at fremme salget af dit hus og sikre dig, at du får en god pris for din bolig.
Ejendomsmægleren tager sig således af hele salgsprocessen fra salgsopstilling til forhandling af salgspris. Hvis din bolig er sat til salg, og det viser sig, at der er flere potentielle købere, kan ejendomsmægleren desuden hjælpe dig med at afholde en budrunde på din bolig. Og netop budrunder kan være en fordel, hvis du ønsker at få den bedste pris for dit hus.
Fordele ved budrunder for dig som sælger
Hvis der er mange interesserede købere til din bolig, kan din ejendomsmægler foreslå, at din bolig kommer i budrunde. Det betyder, at de interesserede købere får mulighed for at byde på boligen. Som sælger er du dog ikke forpligtet til at acceptere nogle af budene. Du behøver heller ikke at vælge den højestbydende, hvis det fx betyder mere for dig, at køberne kan overtage boligen snarest muligt.
Der er dermed mange fordele ved en budrunde for dig som sælger, fordi du får flere bud at vælge imellem, og kan vælge at sige ja eller nej til de bud du modtager. En budrunde kan derfor være en god mulighed, hvis der er flere interesserede køber til dit hus. Der er derimod ikke nogle fordele ved en budrunde for køberne. Hvor du som sælger har mulighed for at afvise alle bud og ikke er tvunget til at sælge, er køberne bundet af det bud, som de giver.
Hvis du vælger at afholde en budrunde på din bolig, skal du dog være opmærksom på, at ikke alle købere ønsker at deltage i en budrunde. Samtidig er du heller ikke sikret en højere pris ved budrunder end den kontantpris, som din ejendomsmægler har hjulpet dig med at sætte.
Sådan foregår en budrunde
En budrunde foregår ved, at ejendomsmægleren som det første aftaler med dig, hvorvidt boligen skal ud i en budrunde. Hvis du siger ja til dette, vil ejendomsmægleren orientere køberne om, at boligen er i budrunde og desuden informere de interesserede om reglerne. Herefter sættes der en deadline for buddene med både dato og klokkeslæt.
Ofte vil køberne have en lille måned til at komme med et bud. I den tid får køberne tilsendt en købsaftale med en kontantpris og eventuelle tillæg. Købsaftalen er et udkast, som køberne kan tage udgangspunkt i, når de kommer med deres bud. I mellemtiden har køberne desuden mulighed for at kigge boligen igennem og gennemgå de juridiske dokumenter som tilstandsrapport, købsaftale og lignende sammen med en byggesagkyndig og en økonomisk rådgiver.
Når køberne har givet deres bud på boligen, vil din ejendomsmægler vise budene til dig, hvorefter du har mulighed for at overveje dem. Her kan du således vælge at acceptere et af de foreliggende bud eller sige nej til alle bud.
Det kan være en god idé at tage din ejendomsmægler med på råd, når du skal acceptere eller afvise bud, da det er ejendomsmæglerens pligt at forsøge at opnå den bedste pris for dit hus og give dig en god handel.