Seniorkvinde pakker og flytter

Boligskifte for seniorer – Det skal du overveje når du vil skifte bolig

af Redaktionen
22. februar 2023
Kommentarer 0

Et boligskifte er en stor beslutning, særligt hvis man som senior har boet i sin nuværende bolig i mange år. Et boligskifte kan dog være den bedste løsning, når ens behov ændrer sig. Det kan for eksempel være, at du gerne vil bo i en mindre bolig med en bedre beliggenhed, eller at du gerne vil bo i en seniorbolig med en mere hensigtsmæssig planløsning.

Når du ønsker at skifte bolig, skal du for det første have sat din nuværende bolig til salg for dernæst at overveje, hvordan din næste bolig skal være. Vil du for eksempel købe et nyt hus eller skal du leje en bolig? Dette er blot nogle af de overvejelser du bør gøre dig.

Et boligskifte er dermed også en meget omfattende proces, som kræver en del overvejelser, beslutninger og gøremål i forhold til at få anskaffet de nødvendige dokumenter og sætte boligen til salg.

Herunder kan du læse mere om, hvad du skal have styr på, når du skal sælge din bolig, og hvad du skal overveje, når du gerne vil flytte.

Når du skal sælge din bolig

Hvis du gerne vil sælge din nuværende bolig, skal du først og fremmest overveje, om du ønsker at sælge din bolig selv, eller om du ønsker at få hjælp af en ejendomsmægler. Det er en omfattende proces at skulle sælge sin bolig selv, og derfor vælger mange at få en ejendomsmægler til at stå for boligsalget.

Det er da også det sikre valg at vælge en ejendomsmægler, og du får samtidig hjælp til alt det, der skal til for at få boligen solgt, herunder fotografering af boligen, adgang til køberkartotek og markedsføring af din bolig. Ejendomsmægleren kan desuden hjælpe dig med at fastsætte salgsprisen på boligen.

Uanset om du får hjælp af en ejendomsmægler, eller du står for salget af din bolig selv, er der dog nogle dokumenter du skal sørge for at få lavet og fundet frem. Disse er blandt andet:

 • Tilstandsrapport
 • Energimærke
 • Elinstallationsrapport
 • Ejerskifteforsikring
 • BBR-meddelelse
 • Ejendomsvurdering

Det er ikke et krav at få udarbejdet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport, men det kan være en god idé, hvis du gerne vil fritages for dit 10-årige ansvar for fejl og mangler på boligen.

Disse rapporter samt ejendomsmæglerens salær er naturligvis ikke helt billige, og det skal du derfor også have med i dine overvejelser, når du skal vælge mellem ejendomsmægler eller selvsalg. Pengene er dog godt givet ud, hvis du gerne vil have en tryg, glidende og vellykket salgsproces.

Seniorpar laver aftale med ejendomsmaegler

Hvordan skal den nye bolig være?

Når du ønsker at skifte bolig og flytte fra din nuværende bolig, skal du også i gang med at overveje, hvordan din nye bolig skal være. Her skal du blandt andet overveje, hvilken boligform du ønsker. Det kunne blandt andet være en af følgende boligtyper:

 • Ejerbolig
 • Almen eller privat lejebolig
 • Andelsbolig
 • Seniorbolig
 • Bofællesskab

Når du skal vælge, hvilken boligform du skal flytte ind i, bør du blandt andet overveje, om du ønsker at bo alene eller sammen med andre, og om du foretrækker at købe eller leje. Derudover bør du overveje, om planløsningen i boligen spiller en rolle. I seniorboliger er der blandt andet tænkt over, at der skal være en hensigtsmæssig planløsning med for eksempel nem adgang til bad.

Husk at der kan være mulighed for at få boligstøtte ved nogle af disse boligformer, og det kan derfor være en god idé at undersøge dette, hvis du gerne vil have tilskud til din leje.

Nogle andre ting du bør tænke over, er faktorer som beliggenhed, størrelse, vedligeholdelse samt nuværende og fremtidige boligbehov. Når du har afklaret, hvad dit behov er, og hvilken type bolig du ønsker, kan du begynde at undersøge nærmere, hvilken bolig der skal være dit næste hjem.